Vučić u Moravičkom okrugu, najavio ulaganje u puteve i veće penzije od novembra

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da Srbija ima velike probleme sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe građana.

Vučić je tokom posete selu Radaljevo kod Ivanjice, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa protestima u Holandiji i Nemačkoj zbog energetske krize, rekao da to samo pokazuje koilko nas teška kriza čeka, kao i da se te zemlje pripremaju za krizu.

Na pitanje o ceni goriva i drugih energenata, Vučić je rekao da se prate dva nivoa cene, jedan sirove BRENT nafte, gde je cena pala sa 113 na 104 dolara po barelu, ali da se još više prati kotacijska cena, po kojima kompanije prodaju naftu Mediteranu.

Viša je cena posebno zbog nedostatka dizela, naglasio je Vučić.

„Imamo tu puno problema, jer ako ne ne dopustite višu cenu nećete imati dizel i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj, ali mi razumemo to, pošto imamo iste probleme“, naveo je Vučić.

Kaže da ukoliko se ne bude povećavala cena sirova nafte, neće moći da raste ni kotacijska cena i onda neće biti daljeg poskupljenja, ali da to ne zavisi od Srbije.

Vučić je ukazao da Srbija gotovo da nema domaće nafte i podsetio da NIS nije u većinskom vlasništvu države.

„Dodatni problem sa naftom je što gotovo 100 odsto od onoga što prerađujemo u rafineriji u Pančevu, u dizel i benzin, šaljemo drugima. Tako da nećemo imati za izvoz, imamo ozbiljne probleme sa količinama, pre svega, dizela ali i benzina. Zato smo i zaustavili na sedam dana izvoz dizela, da bismo imali dovoljno za ljude u Srbiji. Gledamo da se ne povećava cena da bi štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali to ne zavisi od nas“, rekao je Vučić.

Kaže da je cena gasa danas, iako je jul, 1.730 dolara za 1.000 kubika gasa na TTF berzi, što je više od 2.100 dolara kada se plate posrednici i transport.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar