Vučić u Davosu: Srbija je na putu ka EU, ali ima svoje interese

Aleksandar Vučić, koji je učestvovao na skupu „Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“ na forumu u Davosu, rekao je novinarima da je Srbija na putu ka EU i da je zahvalna na podršci koju od nje dobija, ali da je potrebno da se razume i pozicija Srbije, a ne samo da se ponavlja šta se od nje očekuje.

„Imamo mi svoju državu, svoje interese. Kako to dvolično zvuči kada kažete da je teritorijalni integritet najviša vrednost koju moramo da štitimo. Još se građani Srbije sećaju onoga što je bilo pre 23 godine, tada teritorijalni integritet jedne zemlje nije bio naročito važan“, podsetio je Vučić.

Naveo je da je imao brojne razgovore sa predsednicima i premijerima, od Jermenije, do premijera Lihtenštajna i drugih zemalja, sa svima iz regiona koji su bili prisutni.

Takođe, dodao je da je razgovarao i sa predstavnicima EBRD, finansijskog sektora, Miroslavom Lajčakom, i drugima iz, kako kaže, „evropskog krema“, iz OEBS-a i drugih organizacija.

„Suština je u tome da sam bio iskren, otvoren, govorio o problemima, ukazao na drugačije viđenje situacije u BiH od većine pristunih, kao i različite stavove u odnosu na Kurtija“, rekao je Vučić i dodao da ne može da otkriva detalje sa sesije „Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu“, zbog pravila, ali je ukazao da su na skupu izneli potpuno različite vizije budućnosti Balkana.

Dodao je da je i danas dominantna tema bila Ukrajina, Rusija i ruski uticaj na region.

Vučić je naveo da je razgovarao i sa pojedinim šefovima inostranih službi, predsednicima država, te da je od predsednika Jermenije dobio poziv da poseti Jerevan, na šta je uzvratio pozivom kolegi da poseti Srbiju.

Takođe, izdvojio je razgovor sa Klausom Šbavom, kojeg takođe uskoro očekuje u Beogradu.

„Mnogo sam razgovarao o tome kako možemo da se postavimo danas u svetu, a razgovarao sam i sa šeficom američke Eksim banke, o velikom zajmu u budućnosti, za značajne energetske projekte, za solarne, a kasnije i hidro projekte. To je bio odličan sastanak, kratak, ali konkretan, brz. Dobro smo se dogovorili i verujem da ćemo uskoro izaći sa konkretnim planovima“, rekao je Vučić.

Dodao je da je na marginama skupa razgovarao i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a na kratko i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenković.

„Ja nisam domaćin sastanka u Ohridu, već premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, ali sam, kao gost i deo ‘Otvorenog Balkana’, uputio poziv Abazoviću da dođe na zajedničku večeru za nekoliko dana, i sada je na njima da li će da dođu“, rekao je Vučić.

„Mi smo zadovoljni onime što imamo. Voleli bismo da nas je više, ali zadovoljni smo ovime što imamo, i naši odnosi su nikad bolji. U Briselu najlepše o Srbiji govore Severna Makedonija, Albanija i Mađarska, ne biste verovali… kao i mi o njima“, rekao je Vučić.

Dodao je da postoji poverenje između Beograda, Skoplja i Tirane, da raste ekonomska saradnja i sve, kaže, ide u dobrom smeru.

„Kratko sam razgovarao sa Plenkovićem i ništa više“, rekao je Vučić. 

Vučić sa Abazovićem

Predsednik Srbije se ranije danas u Davosu sastao sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem i pozvao ga da se pridruži sastanku inicijative „Otvoreni Balkan“ na Ohridu. 

„Odlična prilika da sa Dritanom Abazovićem razgovaram o bilateralnim pitanjima, ali i da ga još jednom pozovem da nam se pridruži na sastanku inicijative ‘Otvoreni balkan’ na Ohridu“, napisao je Vučić na Instagramu

Odnosi Crne Gore i Srbije su prioritet, poručio je crnogorski premijer Dritan Abazović.

Na Tviteru je napisao i da Crna Gora ulaže maksimalne napore da se na Zapadnom Balkanu promoviše politika regionalne saradnje, pomirenja, suživota, bolje ekonomske povezanosti.

Sastanak sa Švabom i razgovor sa predsednikom Jermenije

Tokom boravka u Davosu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa osnivačem i izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom.

„Svake godine tokom Svetskog ekonomskog foruma naučimo mnogo o svetskoj ekonomiji, dobijemo nove ideje i čujemo neke od najpametnijih ljudi na svetu“, naveo je Vučić na Instagramu, uz fotografije susreta sa Švabom.

Vučić je na marginama Svetskog ekonomskog foruma razgovarao i sa predsednikom Jermenije Vaganom Hačaturjanom, kojem je uputio i poziv da poseti Srbiju.

„Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, globalnoj situaciji, a ja sam iskoristio priliku da predsednika Jermenije pozovem da poseti našu lepu zemlju“, napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju sa Hačaturjanom.

Predsednik je razgovarao i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom. „Od Beograda, preko Brisela, pa do Davosa – uvek je veliko zadovoljstvo videti Kirjakosa Micotakisa“, naveo je Vučić na Instagramu.

Vučić je naveo da Srbija i Grčka već 150 godina imaju, ne samo prijateljske, već i istinske bratske odnose i da među nama nema otvorenih pitanja.

„Zahvalan sam grčkom narodu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na velikoj podršci evropskom putu naše zemlje“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije se na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma sastao s više lidera iz EU i sveta, kao i s ekonomskim stručnjacima.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar