Вучић: Све потписано у дијалогу Београда и Приштине мора бити спроведено

Александар Вучић је у интервјуу за Јуроњуз истакао да, када је реч о Заједници српских општина, под покровитељством ЕУ су потписана четири споразума, и то имплементациони план, принципи, менаџмент и Први споразум.

“То су четири споразума. Све већ имамо потписано и наравно, то су потписали представници Европске уније и то мора да буде спроведено. И то није крајни циљ. Крајњи циљ је да Срби и Албанци живе заједно, да живе много боље и да се поштују, без непријатељства. Не планирам да говорим о било чијој кривици, није битно да ли ће се то остварити за три месеца или три године, али ако успемо, то ће бити историјски успех“, оценио је Вучић.

Упитан да ли се припрема за следећу рунду разговора са представницима тзв. Косова, и шта су “црвене линије“, он је навео да о њима не говори често, јер ако говори, онда “друга страна само на њима инсистира“, и нагласио је да је важније пронаћи компромисна решења.

“Наравно обе стране имају своје црвене линије и то не могу да порекнем, али морамо, верујем обе стране, доста да урадимо како бисмо нормализовали ситуацију између наших нација, наших народа и имајући то у виду, верујем да је у интересу обе стране да обезбедимо слободан проток роба, људи, капитала. На томе морамо веома марљиво да радимо, као и на томе да се имплементирају сви претходни споразуми“, рекао је Вучић.

Како наводи Јуроњуз, Вучић је на питање да ли је Србија спремна на неке уступке косовској страни када је у питању чланство у Савету Европе или бар да се покрене та процедура, рекао да су они „већ покренули ту процедуру у Савету Европе, без да су питали Србију и да им није потребна Србија за то“, али и истакао да постоје прописи и план који су “предложили Немци и Французи“ у вези с међународним организацијама.

“Рекао сам директно и Макрону и Шолцу шта мислим о пријему Косова у Уједињене нациије. Али, ми смо спремни да разговарамо о другим питањима, увек смо спремни на разговор. Исто тако, морамо да разговарамо и о неким законима који морају да буду усвојени и о томе ћу разговарати у Охриду са мојим саговорницима и неким другим људима“, рекао је председник Србије.

Коментаришући европску перспективу Србије, Вучић је оценио да су људи „сити свих врста притисака са којима се суочавамо по питању Косова, санкција, и свега другог“, и додао да, поред тога, “људи цене и поштују подршку Европске уније коју смо добили, посебно у последње време“.

Он је истакао да највише инвеститора у Србију долази из Европске уније.

„Али да ли смо увек задовољни свим изјавама, плановима, предлозима? Не, али знамо да је то наш пут, да на Балкану предњачимо. Ми смо мала земља, али смо највец́а на Западном Балкану, највећа економија. И овде морамо да урадимо много реформи. Штавише, верујем да смо урадили много по питању правосуђа, што је признала и Европска унија. Ако се тако настави, верујем да ћемо једног дана постати пуноправна држава чланица Европске уније“, рекао је Вучић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar