Vučić stigao u Brisel, u 9 časova sa Boreljom

08:52

Borelj završio sastanak sa Kurtijem, sledi sa Vučićem

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj završio je oko 8.40 sati odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu koji prate razgovore.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom treba da počne u 9.00 sati.

(Tanjug)

08:41

Vučić stigao u Brisel, sa Boreljom u 9.00 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel gde će se u 9.00 sati sastati sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

(Tanjug)

08:02

Borelj i Lajčak sastaće se najpre odvojeno sa delegacijama

Očekuje se da u svakom momentu počnu, kako su zvaničnici EU opisali, vanredni i hitni sastanci Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa delegacijama iz Beorgada i Prištine, javlja dopisnik RTS-a Dušan Gajić. Najpre će se održati odvojeni sastanci, a predviđen je i zajednički sastanak.

Predviđeno je da se šef evropske diplomatije obrati novinarima na kraju sastanka, ali nije dat vremenski okvir za to, jer se ne zna koliko će sastanci trajati.

Prema najavama, ovo je sastanak koji bi trebalo da reši aktuelnu krizu, spreči nove eskalacije na terenu i reši pitanje registarskih tablica i povrtak Srba u institucije.

U danima pred sastanak najavljivano je da je potrebno da do sastanaka dođe pre 21. 11. kako se ne bi došlo na ivicu opasne situacije.

Your browser does not support the video tag.

Izveštaj Dušana Gajića (8.00)

U Briselu se danas održava hitan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koja je najavila da će kažnjavati vlasnike vozila srpskih registarskih oznaka od 22. novembra, umesto od danas, kako je prvobitno bilo najavljeno.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj će se od osam časova sastati, najpre odvojeno, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Potom će uslediti zajednički sastanak sa dvojicom lidera, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

U fokusu dijaloga, koji će se održati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prema najavi iz Brisela, biće izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarskim tablicama i povratku Srba u institucije.

Potrebno je prestati sa stalnim kriznim menadžmentom i napredovati ka normalizaciji odnosa, poručio je sinoć šef diplomatije EU.

Predsednik Vučić, međutim, nije optimista i ne misli da će doći do nekog dogovora u Briselu. Situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao najtežu u poslednjih 10 godina i napomenuo da problem nije samo u tablicama.

Ipak, ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima. Nada se da neće doći do sukoba u južnoj pokrajini, ističući da mir zavisi jedino od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu.

Na moguću eskalaciju upozorio je i Borelj, koji je poručio da rok koji je postavila Priština ne sme da se dočeka bez dogovora „ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije“.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su zbog najave Prištine da će sutra početi da novčano kažnjava vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama, uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice akronima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar