Vučić: Srbija ruski i ukrajinski narod smatra bratskim narodima, poštujemo norme međunarodnog prava

Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost

Savet za nacionalu bezbednost doneo je zaključak u vezi sa situacijom u Ukrajini koji će se naći na sednici Vlade u narednih 48 sati.

Treba da budemo ujedinjeni u odbrani interesa naše zemlje

Politika Srbije treba da bude saradnja sa svima, dobri odnosi sa svima, poručio je predsednik Vučić.

„Guramo evropski put ali čuvamo i dobre odnose sa tradicionalnim prijateljima. Ali, kako kaže naša narodna poslovica ‘use i u svoje kljuse’, jer sve što imamo od gasa i nafte uradili smo svojim novce, našim radom, mi građani Srbije, i zato treba da budemo ujedinjeni u odbrani interesa naše zemlje“, rekao je na kraju obraćanja Aleksandar Vučić.

Kao vrhovni komandant dao sam nalog vojsci da sve što se dešava bude proučeno

Danas sam i kao vrhovni komandant dao nalog da sve što se dešava bude proučeno, rekao je predednik Srbije.

„Naša vojska mnogo toga može da nauči da bi u budućnosti menjali i vojnu doktrinu. Sada nam je jasnije kako blic krig velikih sila može da izgleda, da jačamo i budemo spremniji“, rekao je Vučić.

Dačić: Imamo samo jedan interes a to je interes Srbije

Nije naš zadatak da postupamo onako kako to od nas neko očekuju, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

„Brisel od nas očekuje da Rusiji uvedemo sankcije, Rusija verovatno očekuje da mi priznamo i pohvalimo sve ono što su uradili. Nije naša uloga da ratujemo ni sa Rusijom ni sa Ukrajinom, niti da podržavamo jedne protiv drugih. Naša je uloga da vidimo šta je za nas najbolje“, rekao je Dačić.

Srbija je na evropskom putu i neće hrliti u neprijateljstva

Na pitanje kako će se Srbija izboriti sa tim što se odluka neće u potpunosti svideti svima, Vučić je naglasio da ćemo u tome uspeti, ali ćemo nastaviti i da radimo.

„Srbija je na evropskom putu, ali Srbija neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko drugi traži“, rekao je predsednik Vučić.

Patrijarh razume potrebe i probleme Srbije

Predsednik Vučić rekao je da je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i da ga je upoznao sa zaključcima koje je Srbija donela povodom situacije u Ukrajini.

„Ja sam ga upoznao sa svim i zamolio za mišljenje, blagoslov i za savet. Pročitao sam mu tekst i ukazao na sve probleme sa kojima se kao zemlja suočavamo“, rekao je Vučić, navodeći da patrijarh razume potrebe i probleme Srbije u političkom smislu.

Obezbedićemo energente i neophodne namirnice

Republika Srbija preduzeće sve mere da obezbedi sve neophodne namirnice i energentne, rekao je predsednik.

Sprečićemo dobrovoljce da učestvuju u sukobima

Državni organi će preduzeti sve mere da spreče sve dobrovoljce za učešće u sukobima na istoku Evrope, rekao je Vučić.

Republika Srbija pružiće humanitarnu pomoć stanovništvu Ukrajine, rekao je Vučić. 

Pozivamo građane da budu ujedinjeni

„Ko god pročita ovaj zaključak shvatiće koliko je pažnje uloženo u svaku reč, koliko se vodilo računa da se ne odstupi od istine i normi međunarodnog prava. Pozivamo građane da budu ujedinjeni da imaju jednu stranu, a to je Srbija“, rekao je Vučić.

„Dajte da stanemo iza naše trobojke, orlova i da zemlju razvijamo ubrzano, da budemo što uspešniji u budućnosti“, rekao je Vučić.

Srbija će poštovati princip vojne neutralnosti

Srbija će poštovati princip vojne neutralnosti, potrebno je da sve planske aktivnosti Vojske Srbije sa stranim partnerima prekinu, rekao je predsednik Vučić.

„Ministarstvo spoljnih poslova će preduzeti sve mere da zaštiti državljane Srbije u Ukrajini“, naveo je Vučić.

Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Srbija poštuje međunarodne norme u cilju pre svega da zaštiti interese svojih građana, ali ima svoje vitalne i nacionalne interese. Prilikom razmatranja donošenja odluke o sankcija prema bilo kojoj zemlji nosićemo se isključivo svojim interesima. 

„U ovom trenutku Srbija neće uvoditi bilo kakve sankcije Rusiji“, rekao je predsednik Srbije.

Srbija smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta

Rukovodeći se osnovnim principima na kojima temelji svoju spoljnu politiku Republika Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu, rekao je Vučić.

Očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za Srbiju

Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, a očuvanje mira i stabilnosti od ključnog su značaja za Srbiju.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su iza nas teški dani, kao i za sve građane Evrope i sveta. 

„Za nas u Srbiji su posebno teški iz mnogo razloga. Pred nama nisu nimalo lakši dani. Mi smo u prethodnim danima pokušavali i uspeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini, naše reakcije, i svih postupaka i poteza koje naši državni organi treba da preduzmu“, rekao je predsednik Srbije.

Kaže da je bilo bezbroj problema koje ne možete javno da predstavljate.

„Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima. Odluku smo doneli trezveno, hladne glave jer  verujemo da poštovanje norme međunarodnog prava znači dodatno snaženje naše pozicije“, kaže predsednik. 

Zaključak Saveta za nacionalu bezbednost naći će se na Vladi u narednih 48 sati, najavio je Vučić. 

Srbija poštuje norme međunarodnog prava i od toga ne odustaje, kaže Vučić i dodaje da je to najbolji način da zaštitimo svoju zemlju, ali isto tako dobro razume svoje potrebe i bez obzira šta bi neko želeo, ako ne pripada državnom rukovodstvu Srbije, ona ima svoje vitalne, nacionalne i državen interese, ali poštuje i tradicionalna prijateljstva, ne zaboravlja šta se sve dešavalo 1999. i 2015. godine.

Vučić je rekao da Srbija svoju politiku zasniva na međunarodnom pravu i da pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

On je dodao da će Srbija, što se sankcija tiče, rukovoditi isključivo imajući u vidu svoje vitalne interese.

„Na osnovu našeg iskustva, nije vitalni politički i ekonomski interes Srbije da uvodi sankcije bilo kojoj državi“, istakao je Vučić.

„Verujemo da poštovanje norme međunarodnog prava znači dodatno snaženje naše pozicije u odbrani naših vitalnih nacionalnih interesa“, podvukao je Vučić.

Konstatovao je da je bilo toliko laži, dezinformacija, neverovatnih stvari u medijima u Srbiji i regionu o pitanju stavova Srbije, da se upitao zašto neko toliko želi da gleda u srpsko dvorište, kao i da li je moguće da neko možda što ne može da učini ništa na drugom planu želi samo da napakosti Srbiji. 

Zbog moguće krize u svetu, Srbija je napravila mnogo posla da obezbedi sve za zemlju od energenata do hrane, rekao je Vučić i dodao da pšenice i kukuruza Srbija ima dovoljno za šest meseci, a kupili smo, kako kaže, i 30 miliona kilograma brašna.

„Čekamo potvrdu za dodatne količine mleka u prahu, jer ga nema u svetu, pokušavamo da se o tome dogovorimo o dodatnim količinama sa našim kineskim prijateljima“, kaže Vučić.

Vučić je rekao da nema naznaka da će biti poremećaja na tržištu, ali je konstatovao da nije verovao da se u Srbiji pojede 1,2 miliona kilograma pirinča na godišnjem nivou. 

Predsednik je rekao da imamo dizel, benzin, mazut i sirovu naftu, ali i mlaznog goriva, a da bismo, kaže, sto odsto popunili naša skladišta treba da uložimo još 117 miliona evra, da bude sve do vrha popunjeno. 

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se raspravljalo o situaciji u Ukrajini održana je tri puta ove nedelje.

Predsednik Aleksandar Vučić se sastao i sa patrijarhom Porfirijem, pre obraćanja javnosti. 

U četvrtak je održana sednica Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Vučić.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar