Vučić: Šolc doneo nadu na Zapadni Balkan, ali i zatražio da uvedemo sankcije Rusiji; Šolc: Potreban napredak u dijalogu sa Prištinom

Nemački kancelar Olaf Šplc istakao je da su se tokom razgovora sa predsednikom Vučićem nadovezali na poslednji razgovor koji su vodili u Berlinu, i dodao da je potpisan novi bilateralni sporazum u oblasti kulture.

„Raduje nas da se naši ekonomski odnosi razvijaju dobro. Imamo više od 75.000 radnih mesta u nemačkim kompanijama. Prošle jeseni smo započeli stratepško klimatsko partnerstvo“, kazao je Šolc.

Prema njegovim rečima, podrazumeva se da podržavaju Srbiju u procesu pristupanju u EU.

„Veoma je važno da taj proces dobije dinamiku. Važno je da građani i poslanici znaju da se isplati prihvatiti se tog posla. To će biti veoma važna tema za mene. Uspostaviću takozvani Berlinski proces. Pokušavamo da pokrenemo proces pristupanja“, kazao je Šolc.

Svi su, ističe, zaokupljeni „strašnim ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine“.

„Imamo veliki broj ljudskih žrtava, uništeni su gradovi i sela. Ovo je strašni besmisleni rat. Važno je da svi zajedno pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom“, kazao je Šolc.

Rusiji je, dodaje, uveden šesti paket sankcija.

„Važno je da se što veći broj zemalja pridruži sankcijama, jer je to, pored isporuke naoružanja, nešto što pomaže Ukrajini da može da brani svoju suverenost i teritorijalnu celovitost. Šesti paket sankcija, to je nešto što neće tek tako nestati. Očekujemo da se tim sankcijama pridruže i sve zemlje kanidati za članstvo u EU“, ukazuje Šolc.

Dobro je, navodi, što u ovom trenutku vide pravosudne reforme u Srbiji i dodaje da sada moraju uslediti i drugi koraci.

Prema njegovim rečima, napredak u dijalogu sa Prištinom je potreban.

„Pozivam sve političke lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih stvari koji u zbiru unapređuju dijalog. Podržavamo Miroslava Lajčaka, i mi ćemo dati i svoj doprinos. Razgovarali smo o situaciji u BiH i želim da kažem da će biti moguće da se planirani izbori u BiH sada i održe“, naveo je Šolc.

Saradnja je za Nemačku, ističe, važna.

„Želimo da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu ka pristupanju EU i da ih ohrabrimo da je napredak zaista moguć. Evropska unija će u budućem svetu biti uspešna samo kao velika celina“, napominje Šolc.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar