Vučić sa šefovima diplomatija Gabona i Esvatinija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova Gabona Mikaela Musa-Adama, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i intenziviranju političkog dijaloga i saradnje u različitim oblastima, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa Gabonom i drugim afričkim zemljama, s kojima nas povezuje tradicionalno prijateljstvo, stvarano kroz Pokret nesvrstanih i utemeljeno na principima uzajamnog razumevanja, podrške i solidarnosti.

Ministar Musa-Adamo je preneo pozdrave predsednika Ali Bonga Ondibe, kome je predsednik Vučić uputio pismo sa pozivom da poseti našu zemlju, kako bi sledeće godine zajednički obeležili 50. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja naših zemalja uspešna na multilateralnom planu, posebno kada je reč o podršci kandidaturama u međunarodnim organizacijama. Konstatovali su takođe da na bilateralnom planu postoje brojne oblasti sa mnogo neiskorišćenih potencijala, na kojima bi trebalo raditi u predstojećem periodu.

U te oblasti svakako spada poljoprivreda, posebno imajući u vidu potrebe gabonskog tržišta za poljoprivrednim proizvodima.

„Gabon je postavio ozbiljne planove ekonomskog razvoja i Srbija vidi prostor za saradnju sa Gabonom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i za prenos iskustava u različitim oblastima“, rekao je predsednik Vučić.

Ministar Musa-Adamo je rekao da u Gabonu znaju za kvalitet srpskih kompanija i da su veoma zainteresovani za sklapanje poslovnih aranžmana.

U tom smislu, dvojica sagovornika su istakli da bi značajan podsticaj daljim odnosima dalo otvaranje ambasade Srbije u Gabonu, kao i ambasade Gabona u Srbiji.

Ministar Musa-Adamo je, završavajući posetu našoj zemlji, najavio da će Gabon predložiti da Srbija dobije mesto posmatrača u Afričkoj uniji.

Vučić sa šeficom diplomatije Esvatinija o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje

Vučić se sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Esvatini Tulisilu Dladla, s kojom je razgovarao pre svega o jačanju političkog dijaloga i snaženju ekonomske saradnje, navodi se u saopštenju.

Predsednik je poželeo dobrodošlicu ministarki Dladla i dodao da je ova bilateralna poseta ujedno i istorijska, jer je reč o prvoj poseti jednog ministra spoljnih poslova Kraljevine Esvatini Republici Srbiji.

„Ovo je izuzetno važan korak u jačanju odnosa i saradnje između naše dve prijateljske zemlje. Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend razmene poseta na visokom i najvišem nivou“, istakao je predsednik Vučić i dodao da Srbija želi saradnju sa Esvatinijem na svim nivoima.

Sagovornici su ocenili da postoje brojne oblasti sa velikim potencijalima za dalji razvoj odnosa, te da je u tom cilju potrebno šire angažovanje u smislu konsolidacije i jačanja ugovorno-pravne regulative, posebno u oblasti trgovine i poljoprivrede, kao i da su obrazovanje, kultura i sport oblasti u kojima dve zemlje mogu dodatno da ojačaju odnose. Predsednik Vučić je rekao da su studenti iz Esvatinija pokazali izuzetne rezultate tokom školovanja u Srbiji i najavio povećanje broja stipendija.

Predsednik je dodao da je takva politika u skladu sa posvećenošću naše zemlje svestranoj saradnji sa prijateljskim afričkim državama, s kojima nas vezuje tradicionalno uzajamno razumevanje.

Ministarka Dladla je rekla da je impresionirana razvojem Srbije i da je naučila mnogo o merama koje je naša vlada preduzimala kako bi npr. privukla strane investicije ili razvijala turizam, sa željom da budu primenjene i u Esvatiniju.

Vučić je zamolio ministarku Dladla da kralju Msvatiju III prenese srdačne pozdrave, uputivši i poziv Njegovom veličanstvu da poseti Srbiju, što bi bila izuzetna prilika za detaljnije dogovore o daljim pravcima razvoja naših odnosa i saradnje, kao i definisanje konkretnih projekata u oblastima od obostranog interesa. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar