Vučić sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje o saradnji dveju zemalja

Predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio na doslednoj podršci Ekvatorijalne Gvineje očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uprkos pritiscima koje ta zemlja trpi.

Vučić je naveo da je, posebno danas, zarad mira i prosperiteta u celom svetu, neophodno puno poštovanje međunarodnog prava, čijih se principa Srbija čvrsto drži.

Predsednik Vučić je posebno istakao da će Srbija nastojati da pomogne prijateljima u prevazilaženju krize sa hranom i drugim osnovnim životnim namirnicama, ali i u prenošenju znanja i tehnologija iz Srbije u tu zemlju.

„Saglasili smo se da postoje neiskorišćeni potencijali u oblasti poljoprivrede, građevine i energetike, kao i veliko interesovanje kompanija iz naše zemlje da učestvuju u daljem razvoju infrastrukture u Ekvatorijalnoj Gvineji. Cilj nam je da nastavimo saradnju i u oblasti IT sektora, kulture, sporta, ali i obrazovanja“, poručio je predsednik Vučić dodajući da će biti nastavljeni razgovori i o međusobnom otvaranju diplomatskih predstavništva u Srbiji i Ekvatorijalnoj Gvineji.

Vučić je uputio poziv predsedniku te zemlje Teodoru Obijangu Ngemi Mbasogu da u skorije vreme poseti Srbiju.

Mange: Srbija krucijalni partner Ekvatorijalne Gvineje

Potpredsednik Mange preneo je pozdrave predsednika Mbasogua i poručio da je Srbija krucijalni partner Ekvatorijalne Gvineje, zbog čega je veoma bitno jačati saradnju dve zemlje u oblastima ključnim za razvoj.

Mange je zahvalio predsedniku Vučiću na naporima koje ulaže kako bi se smanjile posledice, koje ta zemlja trpi zbog sukoba u Ukrajini i istakao da ta zemlja neće zaboraviti donaciju vakcina protiv koronavirusa, zahvaljujući kojoj su spaseni mnogi životi u toj zemlji.

Na sastanku je, takođe, dogovoreno da se poveća broj stipendija za studente iz Ekvatorijalne Gvineje koji žele da se školuju u Srbiji.

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti odbrane

I potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa Mangeom.

Tokom današnjeg susreta, potpisan je Sporazum o saradnji Srbije i Ekvatorijalne Gvineje u oblasti odbrane koji, kako su ocenili Stefanović i Mange, predstavlja dobru osnovu za uspostavljanje i razvoj saradnje i doprinosi unapređenju sveukupnih odnosa dveju zemalja.

Ministar je istakao da uprkos geografskoj udaljenosti dve zemlje vezuju višedecenijski prijateljski odnosi i zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji na nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Mange je istakao da Ekvatorijalna Gvineja smatra Srbiju važnim partnerom i da je opredeljena za razvoj saradnje u svim značajnim oblastima, od odbrane preko poljoprivrede i građevinarstva do obrazovanja. On je i ovom prilikom zahvalio Srbiji na donaciji vakcina protiv kovida.

Mange se u sredu sastao i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar