Vučić sa polaznicima „Barvalipe“: Potrebni smo jedni drugima, verujem u vašu snagu

Vučić je podsetio da su reditelji Emil Lotjanu i Emir Kusturica u svojim filmovima estetski tretirali Rome kao globalnu aristokratiju, jer, kako je rekao, ista nit plementog držanja spaja Rome o kojima pevaju Lorka, Gorki i Puškin, piše Viktor Igo ili De Servantes.

Svi smo, podseća, slušali operu „Karmen“ Žorža Bizea, dok je čuveni Džimi Hendriks kroz ime svog trija dao posvetu najboljim muzičarima koje je znao, Romima, a Srbiji je, ističe, proviđenje darivalo fantastične ljude od Šabana Bajramovića, „Orfeja srpske muzičke scene“, do Bajrama Baje Saitovića Lukina, evropskog prvaka u pisanju romske poezije, profesora filozofije i savetnika za romska pitanja u Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Kako kaže, posle ovakvih reči, neko bi zapitao da li to idu neki izbori, ili je nešto od Roma potrebno, ali on, ističe, govori tako zato što veruje u njihovu snagu.

„Verujem u vašu snagu, u snagu srpskog društva da razume koliko smo jedni drugima potrebni, jer da budem slobodan, danas naša budućnost dobrim delom zavisi od toga koliko ćemo zajednički uspeti da radimo“, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da i Romi predstavljaju radnu sangu naše zemlje, pomažu da se dovedu investitori, da zemlja zabeleži rast u Evropi i da bude najbolja, te da bez njih, to ne bi moglo da se postigne.

„I ne, nemamo nikakve izbore. Naš je izbor da se vi osećate i da budete srećni u svojoj zemlji, Srbiji, koju volite jednako kao i mi, i koja ništa manje ne pripada vama, nego nama koji pripadamo nekim drugim narodima“, rekao je Vučić.

Zato je, kaže, uveren da će njihova dostignuća u budućnosti značiti i da dobiju mesto u administraciji Srbije, i gradova i sredina iz kojih dolaze, dodajući da su među njima ljudi iz čitave Srbije, a jedan od polaznika programa, je čak i iz Berlina.

„Program “Barvalipe“ mali je dokaz naše, ali više je dokaz vaše posvećenosti obrazovanju, i cele romske populacije za rad u organima uprave Srbije“, dodao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija mora u potpunosti da bude inkluzivno društvo, i njihov dom u kome imaju ista prava i obaveze kao i svi njeni građani.

„I ovo što danas činimo na svečani način je još jedan doprinos boljem razumevanjmu, i tome da ne vidimo razliku između nas. Sve što možemo mi, možete i vi. Zapravo, ja se sve vreme pogrešno izražavam, jer ne postojimo mi i vi. Želim vam mnogo uspeha, da vaši roditlelji budu ponosni, da ostvarite najbolju budućnost za vašu decu, želim vam uspeh u radu i karijeri“, poručio im je Vučić.

Program Barvalipe otvoren je prošle godine u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije, a namenjen je pripadnicima romske populacije sa stecenim visokim obrazovanjem, koji nisu zaposleni u javnoj upravi, sa ciljem unapredenja njihove profesionalne kompetencije za rad u organima uprave.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar