Vučić sa Pičom: Ostajemo posvećeni očuvanju mira, za nas ZSO ključno pitanje

Predsednik Vučić je upoznao lorda Piča sa „pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u regionu, a posebno na Kosovu i Metohiji“.

„Ukazao sam na sve veći broj incidenata i jednostranih poteza Prištine koji suštinski ugrožavaju bezbednost i opstanak Srba i nealbanaca na KiM“, dodao je Vučić na Instagramu.

Naglasio je da Srbija, kao i uvek do sada, ostaje iskreno posvećena očuvanju mira u regionu, o čemu svedoče i brojne inicijative regionalnog povezivanja čiji je pokretač upravo naša zemlja.

„Međutim, za nas ostaje ključno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao preuzete i prihvaćene obaveze Prištine u skladu sa međunarodnim sporazumima, kao i bezbednost srpskog življa na Kosovu i Metohiji, za šta očekujemo punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva“, naveo je Vučić na Instagramu.

U saopštenju pres-službe predsednika Republike, navodi se da je Vučić rekao Piču da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja. Takođe je ukazao na neophodnost poštovanja i primene ranije potpisanih sporazuma.

Lord Pič je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava proces dijaloga koji se vodi uz posredstvo Evropske unije. Sagovornici su istakli važnost prisustva Kfora kao garanta bezbednosti.

Čestitavši specijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova, Vučić je zahvalio britanskoj vladi na podršci i finansijskoj pomoći koju pruža Srbiji, posebno u oblastima kao što su obrazovanje, otvoreni podaci i digitalizacija.

Vučić i Pič razmenili su mišljenja o bilateralnoj saradnji i ideje za njeno unapređenje, posebno u oblasti odbrane, energetike i nauke.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar