Vučić sa Hilom: Otvoren razgovor o geopolitičkoj situaciji, ali i praktičnim pitanjima

„Otvoren razgovor sa ambasadorom Hilom o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj geopolitičkoj situaciji, ali i o praktičnim pitanjima poput investicija, ekonomske saradnje i energetske diversifikacije“, napisao je Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu.

Predsednik Srbije se sastao danas sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, a sastanak je održan u 9.00 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić je sa Hilom razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim pitanjima.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima i dodao da za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta, čime se Srbija pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner.

U tom kontekstu, Vučić je ponovio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja jedan od izuzetnih primera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Severne Makedonije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, predsednik Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, ali i potencira velike neiskorišćene mogućnosti na kojima bi trebalo dodatno zajednički raditi, budući da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

„Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora“, naglasio je predsednik Vučić.

Hil: Od Srbije očekujemo jasno stanovište o osudi ruske agresije na Ukrajinu

Ambasador SAD Kristofer Hil ponovio je podršku evropskim integracijama celog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike kada je u pitanju naš region.

Ambasador Hil je pozdravio inicijativu „Otvoreni Balkan“ i dosledne napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja.

Istakao je da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

„Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu“, istakao je ambasador Hil.

Predsednik Vučić je zahvalio ambasadoru Hilu na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar