Vučić sa Eskobarom o dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Vučić je još jednom istakao punu posvećenost Srbije nastavku procesa dijaloga i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma u Briselu i poštovanju međunarodnog prava, saopštila je Služba sa saradnju sa medijima predsednika.

Gabrijel Eskobar izrazio je očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine o svim otvorenim pitanjima i sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastaviti dinamično i konstruktivno, što je značajno kako za građane, tako i za sveukupan mir, stabilnost i napredak regiona, uz brzo okončanje pregovora, navedeno je u saopštenju. 

„Važan razgovor o svim aktuelnim dešavanjima i otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine uz insistiranje na punoj primeni do sada postignutih sporazuma, kao i međunarodnog prava“, napisao je predsednik Vučić na nalogu na Instagramu buducnostsrbijeav

„Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna zemlja, nastavlja borbu za očuvanje svog naroda i zemlje ulažući maksimalne napore u cilju očuvanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona“, naveo je Vučić.

Petković sa Eskobarom: Beograd insistira na ZSO

Sa Eskobarom o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, razgovarao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 

Petković istakao da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština.  

Tokom razgovora bilo je reči o pitanjima registarskih tablica i energetike i tom prilikom direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu.

Petković je sagovorniku skrenuo posebnu pažnju na jučerašnju presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo takozvani Osnovni sud u Prištini. Podsetio je takođe i na slučaj dvadesetogodišnjeg Nikole Nedeljkovića, koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora.

Ovakvim presudama Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje se pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode, rekao je Petković. 

Zato, Beograd odlučno zahteva puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice.  

Eskobar je juče boravio u Prištini gde je rekao da su Sjedinjene Države i ostale zemlje takozvane Kvinte zatražile od vlade u Prištini produženje roka za promenu srpskih tablica na lokalne, za deset meseci.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar