Вучић са Ескобаром: Акценат на потпуној примени до сада потписаних споразума

Председник Александар Вучић примио је заменика помоћника државног секретара и специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара, с којим је разговарао о процесу нормализације односа с Приштином, формирању Заједнице српских општина и могућностима за проналажење компромисних и одрживих решења у дијалогу који се води уз посредство ЕУ.

Председник Вучић је поновио непромењену позицију Србије у погледу очувања мира и стабилности у региону и решавања отворених питања између Београда и Приштине, са акцентом на потпуној примени до сада потписаних споразума и очувању државних и националних интереса, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

Вучић је захвалио САД на подршци коју пружају дијалогу Београда и Приштине, као и на ангажману када је реч о безбедности и заштити српског народа на Косову и Метохији и формирању Заједнице српских општина.

Бранбић: Циљ Србије очување мира и стабилности и јачање сарадње у региону

И председница Владе Ана Брнабић разговарала је са Габријелом Ескобаром.

Премијерка је подвукла да је циљ Србије очување мира и стабилности и јачање сарадње у региону, те посвећеност дијалогу Београда и Приштине и решавању отворених питања, саопштено је из Владе.

Истакла је важност и значај потпуне примене до сада потписаних споразума, пре свега Бриселског споразума, и значај формирања Заједнице српских општина.

Премијерка Брнабић захвалила је Ескобару на подршци САД у дијалогу који се води под покровитељством Европске уније, као и на подршци коју пружају формирању Заједнице српских општина.

Специјални изасланик за Западни Балкан путује у регион како би подржао тај процес, напомиње Стејт департмент.

С председником Александром Вучићем, Лајчак је разговарао о европском предлогу, ЗСО и другим корацима ка постизању компромиса. Вучић понавља да је формирање ЗСО предуслов за нормализацију односа.

О разговорима које је водио, Лајчак је известио и шест опозиционих странака. С друге стране, Аљбин Курти каже да Приштина анализира 15 модела за ЗСО које су добили од Лајчака.

Мирослав Лајчак је у интервјуу за емисију Око РТС-а рекао да европски предлог говори о нормализацији односа, а не о капитулацији. „Верујем да је наш предлог фер и да је користан за Србију и за регион, ја сам ту не да мењамо историју него да мењамо будућност“, напоменуо је Лајчак.

Каже да десет година није испуњен договор о ЗСО, али истиче да ће овог пута бити. Нећемо имати договор без Заједнице српских општина, истиче специјални изасланик ЕУ за дијалог.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar