Vučić sa delegacijom MMF-a: Srbija posvećena reformama za dalji rast

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojima je razgovarao o fiskalnoj, monetarnoj i energetskoj stabilnosti.

Sagovornici su konstatovali da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala dobar rast BDP od 4,1 odsto, ali da se do kraja godine može očekivati usporavanje realnog rasta na 3 odsto, zbog krize u Ukrajini, koja je izazvala ekonomski problem na globalnom nivou.

S tim u vezi, predstavnici MMF insistirali su na strožijoj monetarnoj i fiskalnoj politici i u skladu sa tim predložili adekvatne mere, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednika.

Predsednik Vučić je zahvalio na predlozima i ukazao na to da je Republika Srbija od početka fiskalne konsolidacije 2014. godine, uvek poštovala preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i imala aktivan aranžman sa ovom institucijom.

Tokom susreta, sagovornici su razgovarali i o energetskoj bezbednosti. Tim povodom predsednik Vučić je naglasio da je osnovni cilj razvijanje investicionog plana za energetski sektor sa projektima kao što je izgradnja novih gasnih interkonektora, koji će poboljšati energetsku sigurnost i stabilizovati proizvodnju električne energije. Ovaj plan će biti predstavljen u ažuriranoj Strategiji razvoja energetike Republike Srbije, koji će uključivati projekcije do 2050. godine.

Govoreći o reformi državnih i javnih preduzeća, predsednik Vučić je rekao da je u pripremi poseban zakon kojim se reguliše status javnih preduzeća u Republici Srbiji.

Sastanku su prisustovali i ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar