Vučić sa Čavušogluom: Tursku vidimo kao snažnog partnera

Aleksandar Vučić je na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“ naveo da je, kao i uvek, imao otvoren i prijateljski razgovor sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom, sa kojim je razmotrio najbitnija aktuelna geopolitička pitanja, ali i potencijale za dodatno širenje saradnje u oblasti investicija, infrastrukture i energetike.

Vučić je rekao da su se saglasili da je u predstojećem periodu potrebno intenzivirati rad Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju, čime bi se brže realizovali postojeći planovi i otvorile brojne nove mogućnosti za poslovne ljude i kompanije iz obe zemlje.

U saopštenju Službe za saradnju s medijima navodi se da je tokom sastanka razgovarano i o potpisivanju sporazuma, koji će omogućiti građanima Srbije i Turske da posećuju obe zemlje samo sa ličnim kartama.

Predsednik Vučić istakao je da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, te iskazao zadovoljstvo razvojem političkih odnosa dve zemlje, koji su na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, poverenju i uzajamnoj podršci.

„Tursku vidimo kao snažnog partnera i veoma smo posvećeni razvoju i produbljenju sveukupnih odnosa. Imamo zajedničke ekonomske interese i bitno nam je što Turska velikim investcijama pomaže napredak manje razvijenih delova Srbije“, rekao je Vučić i istakao da veoma ceni lični doprinos predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana bilateralnoj saradnji i dovođenju turskih investitora našu zemlju.

Predsednik Vučić takođe je poručio da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, ali i za saradnju u čitavom regionu, te da je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd najznačajniji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku pomoć Turske.

„Od izuzetnog značaja za Srbiju je i saradnja na projektu izgradnje i eksploatacije Turskog toka, koji omogućava snabdevanje regiona prirodnim gasom, a čijom realizacijom se obezbeđuje diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja i unapređuje sigurnost snabdevanja naših zemalja, kao i šireg regiona“, poručio je predsednik Srbije konstatujući da je naša zemlja zainteresovana i za nastavak saradnje u oblasti energetike, ali i turizma kao sektora sa velikim potencijalom.

Vučić je poručio da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti u regionu od ključnog interesa, te da samo intenzivna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana može omogućiti prosperitet i razvoj ne samo Srbije, već i svih zemalja u okruženju.

Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu preneo je pozdrave predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će, kako je najavio, uskoro posetiti Srbiju i region. Čavušoglu je, takođe, zahvalio na velikoj podršci koju naša zemlja pruža turskim kompanijamam, kao i na posvećenom radu naše zemlje na stalnom unapređenju uslova za investitore.

„Radite odličan posao za svoju zemlju i ceo region“, rekao je Čavušoglu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar