Vučić razgovarao sa Varheljijem i Boreljom

„Zahvalan Oliveru Varheljiju na iskrenoj podršci Srbiji na evropskom putu“, napisao je Vučić na Instagramu uz fotografiju susreta.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se i sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, neposredno pred radnu večeru koju je Borelj organizovao za lidere zapadnobalkanske šestorke.

Borelj je pre početka sastanka rekao da je taj format razgovara postao tradicija i da se već neko vreme lideri Zapadnog Balkana i visoki predstavnik okupljaju dva puta godišnje.

Poslednji put ovakva vrsta razgovora bila je u septembru, a od tada, kako je rekao Borelj, kontekst se u potpunosti promenio – teško je bilo zamisliti da će novi sastanak biti u kontekstu rata u Evropi.

Upravo su rat u Ukrajini i posledice ekonomske i bezbednosne po region i EU bile od centralnih tema.

Borelj je istakao da je Zapadni Balkan za Evropsku uniju i u ovoj situaciji krize i dalje glavni spoljnopolitički prioritet.

Jedna od tema svakako je i usklađivanje zemalja Zapadnog Balkana sa pozicijom EU u odnosu na rat i Ukrajini i evropskim odgovorom na to.

„Većina naših partnera sa Zapadnog Balkana su potpuno na strani Evropske unije od prvog dana kada je reč o ruskoj agresiji. Pozvao bih druge da to urade. Večerašnja rasprava predstavlja nastavak aktuelnog angažmana sa Zapadnim Balkanom, što ostaje naš strateški prioritet. To je naše najvažnije spoljnopolitičko pitanje“, poručio je Borelj.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar