Vučić razgovara sa Lajčakom i Eskobarom

Vučić se u 17 sati sastao sa Lajčakom, a zatim je održan trilateralni sastanak, uz prisustvo Gabrijela Eskobara.

Kako je ranije najavila pres služba predsednika Republile, nakon razgovora medijima će biti prosleđeno saopštenje.

Pre sastanka sa predsednikom Srbije, Lajčak i Eskobar su zajedno razgovarali sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem. 

Lajčak i Eskobar u Beograd su došli iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, a u susret 1. septembru do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.

Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.

Zatim je Miroslav Lajčak u odvojenim susretima razgovarao sa Vjosom Osmani, Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Poseta Lajčaka i Eskobara dolazi nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou prošle nedelje u Briselu.

Cilj njihove posete je da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije.

Posle razgovora prošlog četvrtka u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj zatražio je od Lajčaka da 24. i 25. avgusta otputuje u Prištinu i Beograd kako bi zajednički napredovali ka sporazumnom rešenju i kako bi se izbegle nove tenzije na terenu.

U misiji mu se pridružio i Eskobar koji takođe prethodno boravio i u Briselu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar