Vučić: Pritisci na Srbiju posle Putinove odluke biće veći nego ikada pre

Vučić je u Monaku za Televiziju Pink rekao da će pritisci na Srbiju posle odluke Putina o priznavanju nezavisnosti Luganska i Donjecka biti mnogo veći nego ikada ranije, da ovo ruši kompletnu bezbednosnu arhitekturu sveta i da „kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna“.

Kako je istakao, za Srbiju je važno da u smislu političko-bezbednosne arhitekture „naša opredeljenost za mir mora da bude snažna, a naša snaga odvraćanja još snažnija i jača“.

Vučić je, na pitanje o razgovoru sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, i pitanje koliko je zabrinut zbog aktuelne situacije, kao i šta to znači za Srbiju, naglasio da su politički, bezbednosni i ekonomski izazovi brojni u ovakvoj situaciji.

Predsednik je rekao da ono što je prethodna tri dana doživeo potvrđuje njegove reči, da raste pritisak na našu zemlju.

„Ono što sam doživeo prethodna tri dana pokazuje šta možemo očekivati da će tek da sledi i da u političkom smislu neće biti nimalo jednostavno za Srbiju“, istakao je Vučić.

Dodao je da više „niko ne može da predvidi kako će se ko ponašati i ko će šta da čini“. 

„Sve što smo znali do juče, danas više ne postoji. Ono što je za nas važno jeste da naša opredeljenost za mir mora biti čvrsta, snažna, i naša snaga odvraćanja potencijalnog agresora mora da bude još snažnija i jača“, objasnio je Vučić.

Podsetio je da je danas održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojem je, kao vrhovni komandant, izdao nalog vojsci i policijskim snagama, kao i zahtev specijalnim jedinicama, da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji mogući način, i da treba nastaviti sa naoružavanjem i opremanje vojske i policije.

„U političkom smislu moramo da radimo mnogo, moramo da razumemo da mir nije nešto što se podrazumeva, što se vidi danas. Moraćemo mnogo truda i rada uložiti da sačuvamo mir, da bismo obezbedili sigurnost za našu decu, naše roditelje, kako bismo osigurali budućnost“, kazao je predsednik.

„Ova situacija je najkomplikovanija za sve naše savremenike“

Vučić je naglasio da je ova situacija najkomplikovanija za sve naše savremenike, za naše roditelje, za nas i za našu decu.

„Mislim da se ovim defakto i suštinski menja svetski poredak u kojem će sile vratiti dominaciju na jednoj strani, odnosno da će postojati više supersila i centara političke i ekonomske moći“, rekao je Vučić.

Što se tiče ekonomskog dela, ukazao je na to da je nafta istog trenutka skočila, da su sve cene sirovina skočile, da su berze neposredno pogođenih zemalja pale, i da će to sve izazvati dodatnu nervozu i probleme.

Vučić je primetio da postoji problem pristrasnosti naših medija.

„Kada pogledate naše naslove vidite da u 80 odsto medija ne postoji nikakva objektivnost, već su šta god da se dešava na ruskoj strani, kao što je ostalih 20 odsto na zapadnoj strani. U takvim uslovima velike političke ostrašćenosti svi sebi nanosimo štetu, umesto da budemo svoji na svome, budemo mirni, da se kroz veliku svetsku krizu izvučemo samo sa ogrebotinama. Mi ne možemo to da uradimo. Kod nas je uvek sve strast, navijanje, i od toga ćemo se teško izlečiti“, smatra Vučić.

Dodao je da je sa Makronom imao važan razgovor o situaciji u našem regionu. Takođe, razgovarao je, kako je preneo, i sa predstavnicima drugih država sveta, te najavio da će imati razgovore i narednih dana.

„Postoje veliki strahovi da bi sve moglo da se proširi na druge delove Evrope, posebno Balkan“, ocenio je Vučić.

„Krenuli pozivi i vruće linije za uvođenje sankcija Rusiji“ 

Predsednik je naveo da će na Srbiju tek uslediti sve veći pritisci sa zahtevom da uvede sankcije Rusiji, kao i da je već imao takve pozive i „vruće linije“, ali da će naša zemlja izdržati sve pritiske.

Vučić je rekao da će uslediti pritisci na nas sa različitih strana i dodatno u vezi sa  odnosima u regionu.

„Jer, kada ne mogu da odgovore nekom snažnijem od nas – ‘ajde da to pokažemo na nekom manje snažnom“, kazao je predsednik.

Na pitanje kako, onda, da se odupremo u ovoj situaciji tim pristicima, Vučić je rekao:

„Jedinstvom, odgovornošću i ozbiljnošću. Nemamo izbora, nego da možemo da se odupremo. Mnogo smo imali teških trenutaka, imamo svoju zemlju i ne možemo da je menjamo ni za jednu drugu. To je zemlja naše dece.“

Vučić je dodao da u tome nemamo nikakvu alternativu.

„Možete da mislite kakvi će sad pritisci na Srbiju da budu po pitanju uvođenju sankcija Rusiji. Već sam imao pozive i vruće linije. Nisam o tome razgovarao sa predsednikom Francuske Makronom, sa njima sam razgovarao mnogo po pitanju Zapadnog Balkana. On je fer po tom pitanju i hoće da nas čuje“, kazao je Vučić.

Poručio je da Srbija ima snažnu ekonomiju i da će proći i kroz ovu međunarodnu krizu, ne lako, ali lakše nego mnogi drugi jer ima stabilan fiskalni sistem.

Kako je rekao, večeras će sa ministrom finansija Sinišom Malim dugo razgovarati o tome šta sve treba da se nabavi od rezervi i dodao da smo već nabavili mleko u prahu, so i sve drugo.

Vučić je poručio da niko ne treba da pravi zalihe pošto država ima svega dovoljno, i to na pravilan način čuva.

„Takođe, država se snabdela lekovima i medicinskim uređajima, a nabavljaju se sada i milioni i miliona konzervi ribe i drugog“, dodao je Vučić. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar