Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Uz pozdrave predsedniku Tebunu i srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Mahrazu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Alžira, kao i očekivanje da će bilateralna saradnja u različitim oblastima, a koja je trenutno ispod postojećih mogućnosti, dobiti na zamahu, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vučić je istakao značaj koji je za srpsko-alžirske odnose imala poseta premijera Benabderahmana prošlog oktobra, prilikom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Predsednik Vučić i ambasador Mahraz su razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvoju bilateralnih odnosa.

Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će uskoro biti potpisani novi sporazumi koji će omogućiti raznovrsniju saradnju, kao i da će biti aktiviran rad Mešovitog komiteta za saradnju.

Ambasador Mahraz je rekao da saradnja sa Alžirom otvara Srbiji i mogućnosti za saradnju sa ostalim zemljama na afričkom kontinentu.

Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Mahraz je rekao da Alžir, kao i Srbija, čuva svoju nezavisnost u odlučivanju.

Akreditivna pisma predao i ambasador Južne Koreje 

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću akreditivna pisma predao je i ambasador Republike Koreje Li Đeung.

Predsednik Vučić je tom prilikom zamolio ambasadora Lija da prenese pozdrave i čestitke novoizabranom predsedniku Jun Sok-jolu, sa nadom da će u narednom periodu doći do razmene poseta na visokom nivou.

Vučić je ambasadoru Liju poželeo uspešnu diplomatsku službu u Beogradu, uz očekivanje da će svojim angažovanjem, uz podršku srpskih vlasti, podstaći intenziviranje političkog dijaloga i dalje jačanje ekonomskih veza dveju zemalja. Predsednik Vučić je konstatovao da su Srbija i Južna Koreja u poslednje vreme značajno povećali privrednu saradnju i trgovinsku razmenu.

Ambasador Li je rekao da će nastaviti rad svojih prethodnika na promovisanju Srbije kao odlične destinacije za investicije korejskih kompanija, kao i ispunjenju cilja o udvostručavanju trgovinske razmene.

Takođe je izrazio nameru da radi na tome da stanovnici Južne Koreje saznaju što više o Srbiji kao turističkom odredištu.

U razgovoru je konstatovano da se sve više korejskih kompanija interesuje za uslove investiranja na srpskom tržištu, zahvaljujući i radu kancelarije KOTRA (Korejska agencije za promociju trgovine i izvoza).

Dvojica sagovornika su se saglasili da postoje velike mogućnosti i za saradnju u drugim oblastima, poput obrazovanja, kulture i sporta, kao i projektima „pametnih gradova“, elektronske uprave i zaštite životne sredine. Oni su istakli značaj zajedničkog Informatičkog centra, koji od 2017. uspešno radi u Beogradu.

Akreditivna pisma ambasadora Egipta i Libije 

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Arapske Republike Egipat Basela Salaha, navodi se u saopštenju.

Uz najbolje želje za uspešan rad u Beogradu, predsednik Vučić je ambasadoru Salahu izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti predsednik El Sisi posetiti našu zemlju. Uz pozdrave egipatskom predsedniku, izrazio je zahvalnost na razumevanju koje Egipat pokazuje za pozicije Srbije kada je reč o pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić i ambasador Salah su istakli potrebu za oživljavanjem rada Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kao i za zaključivanjem niza sporazuma iz sfere privrede, poput sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi stvorili pravnu osnovu za jačanje saradnje. S tim u vezi su konstatovali da najveće mogućnosti postoje u oblasti poljoprivrede, turizma i zdravstva, mašinske industrije, građevine i drugih.

Predsednik Srbije je čestitao rukovodstvu i narodu Egipta na ostvarenim velikim razvojnim projektima – saobraćajnoj i energetskoj mreži, izgradnji novih gradova, kao i povećanju kapaciteta Slobodne zone Sueckog kanala.

Ambasador Salah je rekao da veruje da će predsednik El Sisi posetiti Srbiju, jer bi njegova poseta bila od najvećeg značaja za političke i ekonomske odnose dveju zemalja.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o aktuelnim globalnim izazovima.

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma i ambasadora Države Libije Mohameda Galbuna, izrazivši uverenje da će uspešno da obavlja tu odgovornu diplomatsku dužnost, s obzirom na to da je već radio i školovao se u Beogradu.

Vučić je istakao da dve zemlje povezuje višedecenijsko prijateljstvo i da se zato u Srbiji s pažnjom prate događaji u Libiji, uz želju da tamo preovlada stabilnost, koja bi omogućila ekonomski razvoj.

Predsednik je rekao da možemo da radimo na uvećanju ekonomske razmene i saradnje u svim oblastima društvenog života.

Ambasador Galbun je rekao da mu je cilj da tokom ambasadorskog mandata odnose između Srbije i Libije vrati na nekadašnji nivo i još više unapredi.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar