Vučić primio akreditive novoimenovanih ambasadora Svete stolice, Sirije i Grčke

Predsednik Vučić je tom prilikom poželeo srdačnu dobrodošlicu ambasadorima, a fotografije susreta sa zvaničnicima je objavio na Instagramu.

„Poželeo sam novoimenovanim ambasadorima srdačnu dobrodošlicu i izrazio nadu da će njihovim postavljenjima saradnje naših zemalja i naroda dobiti novi zamah i intenzitet“, napisao je Vučić u objavi na Instagramu.

Vučić: U Svetoj Stolici postoji spremnost da čuju i razumeju stavove Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog apostolskog nuncija Svete Stolice u Srbiji, nadbiskupa Santa Ganđemija, koji mu je preneo pozdrave pape Franja, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Predsednik Vučić je nadbiskupu Ganđemiju poželeo srdačnu dobrodošlicu, izrazivši uverenje da će odnosi dveju zemalja u predstojećem periodu dobiti na intenzitetu.

Sagovornici su ovom prilikom razmotrili brojne teme od značaja za bilateralne odnose, za koje je rečeno da su zasnovani na istinskom međusobnom uvažavanju.

Predsednik Vučić je zahvalio na principijelnoj poziciji Svete Stolice da poštuje teritorijalnu celovitost Srbije i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. On je, takođe, konstatovao da u Svetoj Stolici postoji spremnost da čuju i razumeju stavove Srbije, u šta se uverio i prilikom posete papi Francisku.

Nadpiskup Ganđemi je preneo uveravanja Svete Stolice da neće menjati stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Predsednik Vučić je uputio srdačne pozdrave papi Franji, kao i čestitke za predstojeći Božić.

„Odnosi Sirije i Srbije zasnovani na prijateljstvu koje datira iz vremena SFRJ“

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma i novoimenovanog ambasadora Sirijske Arapske Republike Basema Džamana Age i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu i uspešan rad.

Vučić i ambasador Aga su konstatovali da su veze dveju zemalja zasnovane na prijateljstvu koje datira iz vremena SFRJ i zajedničkog angažmana u Pokretu nesvrstanih zemalja, ali i da ima prostora za jačanje bilateralnih odnosa.

Predsednik je zahvalio Siriji na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, ukazavši da će naša zemlja uvek da bude na strani međunarodnog prava koje podrazumeva poštovanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti svih zemalja članica UN.

Izrazio je nadu da će Sirija prevazići teškoće na osnovu rešenja koje je u skladu sa aspiracijama sirijskog naroda i krenuti putem oporavka.

Ambasador Aga je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što započinje diplomatski rad u Beogradu.

Sveobuhvatna saradnja sa Grčkom 

Predsednik Vučić je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat novoj ambasadorki Republike Grčke Mariji Levandi.

Tokom susreta, Vučić je istakao da Srbija pridaje veliki značaj daljem intenziviranju političkog dijaloga i unapređenju sveobuhvatne saradnje sa Grčkom. On je izrazio zadovoljstvo postojećim uzajamnim razumevanjem sa premijerom Micotakisom, kao i prilikom da uskoro ugosti predsednicu Sakelaropulu.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija veoma ceni podršku Grčke po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i čvrst stav da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. On je istakao i značaj angažovanja Grčke na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije.

Ambasadorka Levandi iznela je uveravanja da Grčka ne menja svoju poziciju po pitanju KiM, podsetivši na izjave premijera Micotakisa.

Predsednik Vučić i ambasadorka Levandi izrazili su nadu da će razvoj srpsko-grčkih odnosa biti nastavljen na obostranu korist, uz očekivanje da bude održana nova sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Dvoje sagovornika su konstatovali da je neophodno povećati ekonomsku saradnju dveju zemalja, posebno u oblastima gde postoji značajan neiskorišćen potencijal.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar