Vučić: Pravi se „savršena oluja“ u energetici, zabrinut sam za zimu

„Sa naftom je danas nešto povoljnija situacija, ali za nas nepovoljna situacija nastaje de fakto od 1. novembra, a sa gasom je sve nepovoljnija iz dana u dan, ali ne za nas, već za sve druge u Evropi. Ali, kada za sve druge u Evropi cena gasa raste, onda raste i za nas za dodatnih milijardu kubika gasa koje moramo da kupimo mimo obezbeđenih (od Rusa po nižoj ceni) dve do 2,2 milijarde kubika“, rekao je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Istakao je da su sada ugalj i struja gotovo najskuplji u letnjim mesecima.

„Sve ide u lošem smeru i kao da se pravi neka vrsta ‘savršene oluje’ i veoma sam zabrinut za zimu, ali mi radimo i preduzimamo sve. Kada ja ovako nešto kažem, to ne znači da se povlačimo ili da ne radimo sve što možemo, već znači da ćemo bar za najansu da uradimo više od većine drugih, a gledaćemo da bude više od te nijanse i da budemo spremni“, istakao je Vučić.

Predsednik je dodao da se kod nas kriza u pravom smislu reči još ne oseća, kao i da naša država za planirana povećanja plata i penzija ne traži saglasnost od MMF-a.

Dodaje da ne očekuje bilo kakve probleme u snabdevanju, osim ako se nešto ne dogodi pa da gas bude i do 5.000 dolara na 1.000 kubnih metara ili da nafta poskupi na 170 dolara po barelu.

„Neko bi rekao da je to viša sila, ali borićemo se svakako. Nećemo da pobegnemo sa megdana svim problemima, već ćemo da krenemo prema njima i da se suočimo sa njima i pokušamo da ih predvidimo i pobedimo“, istakao je Vučić.

„Nakon konsultacija doneću odluku o Briselu“

Predsednik Vučić najavio je da će sutra obaviti konsultacije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, kao i Vladom Srbije, o predstojećem samitu 23. juna u Briselu i da će nakon toga doneti odluku da li će ići na taj samit. Napomenuo je da će to biti možda najvažniji i najzanimljiviji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou.

Aleksandar Vučić je rekao da je u petak zvanično dobio poziv da prisustvuje sednici Saveta u četvrtak u Briselu.

„Sačekaćemo, sutra ćemo napraviti konsultacije u okviru ‘Otvorenog Balkana’ sa Ramom i Kovačevskim, onda ću napraviti konsultacije sa članovima Vlade Srbije i onda ćemo doneti odluku da li ćemo ići u Brisel i koju ćemo poziciju da imamo“, rekao je Vučić nakon uručenja ugovora o zaposlenju lekarima i medicinskim sestrama.

Ističe da bi mogao da kaže novinarima sada šta misli, ali da neće pre konsultacija sa Vladom Srbije i pre nego što razmeni mišljenje sa članovima inicijative „Otvoreni Balkan“ kako bi video njihovu poziciju.

„U četvrtak ćemo videti kakva će biti arhitektura Evrope“

Predsednik je izjavio, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu, da se nada bar nekom dogovoru.

„Nadam se da možemo neki dogovor da postignemo, jer bi to bio prvi dogovor oko nekih elementarnih stvari, što bi bilo važno“, rekao je Vučić.

Istakao je da ga veoma zanima šta će biti u četvrtak, na Samitu EU i lidera Zapadnog Balkana, jer će na osnovu toga, kaže, moći da se zaključi kakva će biti arhitektura Evrope.

Napomenuo je da će to biti možda i najvažniji i najzanimljiviji dan u poslednjih 10 godina na evropskom nivou.

„Jer ćemo posle toga videti kakva je arhitektura Evrope, da razumemo šta nam sledi i da bolje razumemo svoje mesto, ne potcenjujući i ne precenjujući ni nas ni njih“, rekao je Vučić.

O specijalnim izaslanicima: „Mnogo babica – kilavo dete“

Što je veća „poplava“ specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan, plašim se da je sve manje validnih i dobrih predloga za nas, poručio je Vučić.

„Valjda svi pokazuju preveliku brigu, a ponekad mi se čini – mnogo babica, kilava deca. Videćemo“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li ga zabrinjava „poplava“ specijalnih predstavnika za Zapadni Balkan, a posle spekulacija da bi i Francuska mogla da imenuje svog specijalnog izaslanika.

Kako je rekao, važno je da se razgovara na domaćoj političkoj sceni u Srbiji u parlamentu, čim se formira, sa predstavnicima Vlade, kao i sa zemljama u okruženju, kako bi se videlo kakav naš stav treba da bude prema svemu.

Naše je, kaže, da razgovaramo sa svima, da poštujemo sve, ali Srbija, poručuje, ima svoju politiku, planove, program i tako će se postupati u budućnosti.

O Hrkalovićevoj: Verujem u institucije i državu Srbiju

Vučić je izjavio da ne može i ne sme da iznosi lične utiske o intervjuu Dijane Hrkalović, da ne može da naređuje nadležnim organima šta treba da rade, ali je poručio da veruje u državne institucije i da će nadležni organi uraditi svoj posao.

„Zna se ko naređuje i provodi istragu, ko prikuplja podatke, to je njihov posao da urade“, rekao je Vučić u Palati „Srbija“.

Intervju Hrkalovićeve je, kaže, pogledao dva puta. „Lične utiske ne mogu i ne smem da iznosim u javnost, zato nećete moći da zaključite šta mislim“, dodao je Vučić.

Imao bi, dodao je, poneko pitanje, ali nije on taj koji treba da postavlja pitanja, već nadležni organi.

„Jedino što sam siguran jeste to da ja ništa njima nisam učinio nažao. A to da prisluškujete šefa države i da mislite da to možete nekažnjeno, šta još posle toga ima da niste uradili“, upitao je Vučić.

Vučić kaže da su nadležni organi ustanovili da je prisluškivanja bilo i da je neovlašćeno pristupano telefonu šefa države više od 1.600 puta.

„To je nesporno utvrđeno i to su nadležni organi utvrdili, kao što će utvrditi i sve ostalo. To je njihova dužnost i njihova obaveza i tu nema filozofije“, dodao je Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar