Vučić, Orban i Nehamer potpisali Memorandum o borbi protiv ilegalnih migracija – tri zemlje kreću u zajedničku akciju pre kraja godine

Vučić je izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije posle plenarnog sastanka delegacija tri zemlje, da je danas potpisan važan memorandum o razumevanju u vezi sa borbom protiv ilegalnih migracija.

„Naši timovi nastavljaju da rade na konkretizaciji svega i uskoro krećemo sa akcijom, svakako značajno pre kraja godine“, naveo je predsednik Vučić.

Broj ileganih migranata je, naglasio je, gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

„Želimo da tu odbrambenu granicu za Mađarsku u Austriju i Srbiju pomerimo na jug, a kasnije ćemo biti spremni da je zajedno sa Severnom Makedonijom pomeramo dalje na jug, time štitimo i čuvamo Evropu, ali štitimo i svoju zemlju“, poručio je predsedik.

Vučić je istakao da je nekoliko koraka već preduzeto.

„Prvi koraci su usaglašavanje vizne politike sa politikom Evropske unije. Više nemamo slobodan vizni režim s Tunisom, koji je trajao od 1962. godine, ni sa Burundijem, uskoro sa još dve zemlje moraćemo da imamo drugačiji vizni režim, isti onakav kakav postoji u Evropskoj uniji“, naveo je Vučić.

Ilegalni migranti u Srbiju najčešće stižu dve zemlje – to su Severna Makedonija i Bugarska.

„Dogovorili smo se danas da zajednički uz podršku Mađarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, da uključimo i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama i da pokušamo da tu odbrambenu liniju pomerimo na jug“, rekao je predsednik.

Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante, naglasao je Vučić i podsetio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško i koji su u takvoj potrebi uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost, i to će raditi i dalje.

„Važan je dogovor o readmisiji, odnosno proterivanju onih koji nemaju šanse da dobiju azil, a žele po svaku cenu da ostanu na našoj teritoriji. Za nas je to veoma važan dogovor, jer ćemo morati da obezbeđujemo avione za povratak u njihove zemlje. To je veoma skupo. Te troškove ćemo da podelimo sa našim partnerima iz Mađarske i Austrije“, istakao je predsednik.

Vučić je preneo da su razgovarali i o drugim temama, kao što je izgradnja naftovoda, ali i mreže za izvoz zelene energije koja će ići preko Azerbejdžana, Rumunije i Mađarske, na šta će i Srbija gledati da se priključi.

Bilo je, dodao je, reči o evropskom putu Srbiju, geopolitičkoj situaciji.

Najavio je da će sledeći put Samit biti održan u Beču.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar