Vučić: Očekujem da Kvinta jasno osudi ponašanje Prištine, ne smemo da upadnemo u klopku

Predsednik Vučić je tokom obraćanja medijima rekao da su predstavnicima Srba sa KiM gotovo jednoglasno tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, ali i da 435 policajaca na severu napusti regionalnu policiju.

„Ja sam ih zamolio samo, postavio jedno pitanje – ok, uradimo to danas, šta je dan posle? Nije problem, prebacićemo na sebe finansijski teret ali dan posle je plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja i zato sam zamolio za dodatno strpljenje i da nastavimo razgovore oko 8, 9. aprila“, kaže Vučić.

Predsednik objašnjava da je Beograd pristao na niz zahteva Prištine kada je reč o održavanju izbora, između ostalog da se Priština pita za saradnju i omogući OEBS-u nadzor izbora.

„Oni traže vlada Srbije moli od vlade Kosova. Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova. Prihvatili smo bezbroj besmislenih stvari na kojima su insistirali samo da bi ljudi izašli i glasali, ali su oni insistirali jednu stvar – da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Srbija to nije mogla i neće da prihvati bez obzira na cenu“, naglašava predsednik Srbije. 

Dodao je i da je o odluci Prištine obavestio ambasadore zemalja Kvinte od kojih, kako kaže, očekuje oštru osudu. 

„Ambasador Rusije je potpuno razumeo stavove Srbije, otpravnik poslove NR Kine je saslušao i preneo Pekingu sve što sam imao da mu saopštim“, rekao je Vučić.

Najavio je da će za izbore 3. aprila biti pripremljena posebna biračka mesta u susednim opštinama u centralnoj Srbiji, na kojima će moći da glasaju građani sa KiM.

Takođe, dodaje, u narednim danima biće još sastanaka sa predstavnicima Srba sa KiM, ali i sa članovima Vlade kako bi se našlo rešenje.

Ukazuje da „neki u regionu igraju igru protiv Srbije“.

„Žele da nas obeleže kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije, postavili su zamku, kako bi nam bile uvedene sankcije i da fizički budemo onemogućeni da pomognemo narodu. Tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Pokušavaju da nas uvuku u sukobe, i delovi Podgorice, deo Zagreba, Sarajeva, cela Priština“, kaže predsednik Srbije.

Dalibor Jevtić poručio je da će Srbi sa KiM u petak otpočeti sa mirnim protestima nakon odluke Prištine. 

Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovora sa predstavnicima Srba sa KiM, kao i sastanka sa ambasadorima Kvinte.

Uskoro opširnije… 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar