Vučić o dokumentu koji je dobio od Kvinte: Dogovor da ga ne objavimo, zabrinuti su zbog tenzija

Na pitanje novinara u Leskovcu šta piše u dokumentu koji je dobio od ambasadora Kvinte, Aleksandar Vučić je odgovorio da je dogovor da se on ne objavi, ali da se svakako tiče KiM i naših razgovora.

„Ima stvari koje možemo da učinimo, ima stvari za koje smo reagovali na drugačiji način“, rekao je Vučić.

Naveo je da je to bio otvoren razgovor, i naglasio da se on, pošto je dogovor da se ne izlazi u javnost, ne ponaša tako da se to posle pojavi u novine, a on „pravi“ da ne zna ko je to pustio, jer se mora imati fer odnos prema partnerima,

„Da li je za nas situacija jednostavna pred 31. oktobar – nije“, rekao je Vučić, povodom toga što tog datuma ističe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

Preneo je da su zapadni partneri zabrinuti zbog postojanja mogućnosti da se dogodi esksalacija na terenu.

„Ja sam rekao sve što mi možemo da učinimo, da izbegnemo tenzije, da deeskaliramo potencijalni sukob, to ćemo da učinino i to možemo. A, sada da ne ulazim u detalje, oko čega smo saglasni, oko čega nismo“, rekao je predsednik Srbije.

„Ni milimetar nismo blizi rešenju oko preregistracije srpskih tablica na KiM“

Upitan o preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da ni milimetar nema približavanja u rešavanju problema oko preregistracije srpskih tablica na KiM.

Na pitanje da li se došlo do koraka bliže rešenju, odgovorio je „ni milimetar“.

„Ne možete izmisliti svaki put problem i onda insistirati na njemu, nametnete svoju volju, a da ne zna niko na osnovu čega. Bavili smo se ličnim kartama, rešili smo jedan problem. Sada svaki put mislite da tako može – e ne može“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li se Nemci vraćaju na Ahtisarijev plan, on je odgovorio da je to nešto što liči na Ahtisarija.

„Nešto je Ahtisari, nešto Ahtisari minus, a nešto i Ahtisari plus. Jesam li srećan i zadovoljan zbog toga – nisam“, odgovorio je predsednik Srbije.

„Važno pokazati volju za oštriji obračun sa silovateljima“

Odgovarajući na pitanje novinara – da li očekuje da će Vlada prihvatiti njegovu inicijativu za promenu Krivičnog zakona koja podrazumeva uvećane zatvorske kazne za silovatelje, zatim obljubu nad detetom, obljubu nad nemoćnim licem, nedozvoljene polne radnje, nasilje u porodici i obljubu zloupotrebom položaja, Vučić naveo je da je važno pokazati političku i pravnu volju da se država obračuna oštrijim kaznama sa silovateljima i onima koji čine nasilje u porodici.

Kako kaže, reakciju Vlade ćemo moći da vidimo kada bude formirana što je, prema njegovim rečima, već sledeće nedelje.

„Videćemo kada se formira Vlada i kada donese odluku. Neka oni to urede, pravno mogu da urede, a mislim da je važno da se pokaže politička i pravna volja države da se obračuna još oštrijim, drakonskim kaznama i prema silovateljima i prema onima koji čine nasilje u porodici, pogotovu nad ženama i decom“, kazao je Vučić.

Predsednik ističe da je to važno jer ako, kako kaže, ne možemo nekoga da naučimo, nekoga da vaspitamo, onda morate da pribegnete kazni.

„Verujem da će rezultat biti dobar i pozitivan, mislim da je to važno i vidim i da se građanima sviđa, ali da sačekamo Vladu da oni reaguju na to. Već sledeće nedelje ćemo videti njihovu reakciju“, naveo je predsednik.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar