Vučić o članstvu Srbije u EU: Sve zavisi od geopolitičke situacije

Aleksandar Vučić je na otvaranju aerodroma „Rosulje“, na pitanje da li se slaže sa ministarkom Jadrankom Joksimović da bi Srbija mogla za pet do sedam godina biti članica EU, izjavio da je realista, ali da ministarka dobro zna odnose u Uniji.

„To zavisi od političke i geopolitičke situacije. Videlo se sada da možete dobiti status kandidata da u smislu pripreme niste ništa uradili, kada je u geopolitičkom interesu EU, a da oni koji su mnogo više učinili kao Severna Makedonija, Albanija i BiH nisu dobili ništa“, objasnio je Vučić.

Dodao je da nije takav optimista kao ministarka, kao i da se najviše uzda u sopstvene snage.

„Naš evropski put moramo da nastavimo. Moramo da se uzdamo najviše u naše snage. Pokazali smo da možemo svojim radom, opstajući i ostajući na evropskom putu, čuvajući tradicionalna prijateljstva, da zemlju menjamo do neprepoznatiljivosti“, rekao je Vučić.

Kao primere, naveo je aerodrom „Rosulje“, koji snaži infrastrukturu i koji, kao i auto-putevi, potpuno menja sliku Srbije.

„Napravili smo pametan potez i zlato vratili u zemlju“

Vučić je rekao da je Srbija napravila pametan potez, jer je zlatne rezerve vratila u zemlju, kao i da će nastaviti sa kupovinom zlata.

„Srbija je kupovala dosta zlata. Ne verujem da ćemo ove godine imati snage da nastavimo sa velikim kupovinama, ali nešto ćemo kupiti svakako“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je Srbija i dalje lider u regionu po količinama zlatnih rezervi i koliko su one važne imajući u vidu narastajuću svetsku krizu.

Istakao je i da je napravljen pametan potez, jer su rezerve zlata povučene u zemlju.

„Da li ste videli šta su Rusima uradili? Sve pare, 300 milijardi u jednom danu su im oteli, ko zna šta će kome da padne na pamet u svetu“, naveo je Vučić i dodao da Srbija zato ne treba da brine, jer je zlato vraćeno u zemlju i pod našom je kontrolom.

Istakao je i da zlatne i devizne rezerve rastu i dalje.

„Ne možete ako niste fiskalno stabilni da dajete 15.000 dinara za 200.000 ljudi, povećavate plate i penzije, minimalce“, ukazao je Vučić.

Ponovio je strahovanje od toga šta će doneti predstojeća zima jer se, kaže, plaši da kraj rata neće skoro doći.

„Naše je da čuvamo mir za sebe i svoju zemlju i da se provučemo i preživimo, a da nam privreda napreduje, da nastavimo da radimo i gradimo“, rekao je Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar