Vučić: Ne želim da se bavim Evroprajdom i onima koji su za ili protiv, svi učestvuju u hibridnom ratu protiv Srbije

Aleksandar Vučić je rekao da se time bavi MUP i da treba poštovati zakon, ali on nema nameru da ulazi u detalje.

„Neću da se bavim pokvareno nametnutom temom srpskom narodu, koju nameću i oni koji su za i oni koji su protiv, kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje“, istakao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da zbog toga sada mora da se bavi beznačajnim temama, umesto onima koje su važne, kao i da ne može da shvati da neko daje sebi za pravo da može da šeta, a onaj drugi ne može.

„Zamolili smo ih da ne šetaju ovoga puta, a oni su vređali Anu Brnabić da je bednica. I onda razumete zašto sam ja ova dva dana u Skupštini Srbije krčio put slobodnoj, pristojnoj Srbiji, Srbiji koja će da pobedi oba ta ekstremna dela i na levici i na desnici. Potrebna nam je normalna Srbija“, istakao je Vučić.

Osvrnuo se i na uvrede premijerki koje su uputili pripadnici LGBT populacije i pojedine vladike SPC.

„I niko joj se nije izvinio. Zato što im se može. Njih je bilo stotine, muškarčine su joj vikale ‘bednice’, a ona jedna i stoički je trpela uvrede, iako je učinila više za Srbiju nego svi oni zajedno“, rekao je Vučić.

„Važno da imamo prijatelja u ovim teškim vremenima“

Predsednik Vučić je istakao da je u ovim teškim vremenima, posebno onim koja predstoje, važno imati prijatelja, kakvog imamo u Mađarskoj.

Vučić je, povodom uručenja Ordena mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, rekao da je podržavao Srbiju na svakom mestu. Izrazio je uverenje da će odnosi dve zemlje biti još bolji.

„Razgovarali smo o predstojećoj jeseni i zimi, premijer Orban smatra, kao što sam i ja rekao, da će narednih šest meseci biti odlučujući, ko će da preživi u ekonomskom smislu reči“, naveo je Vučić.

Podsetio je da je krajem juna EU ukinula limite za državnu pomoć privredi, što znači da će Nemačka, koja je već pomogla svoje kompanije sa 60 milijardi evra, izdržati sve.

„Domaćinstva će živeti teže, ali suština je čije će kompanije i privreda preživeti. Nemačka će na to bacati pare. Njihov javni dug je sada 2.480 milijardi evra, a iako se zaduže za daljih 1.000 milijardi evra ostaće ispod 100 odsto od BDP-a“, ukazao je Vučić.

Vučić je rekao da bi pored Nemačke i Francuska i Španija, kao velike zemlje, mogle preživeti teško vreme, dok će za male zemlje biti teško.

„Doći će do velike nezaposlenosti, jer će firme koje ne dobijaju podršku gubiti posao. To je velika opasnost za nas i sve druge male zemlje. Zato tražimo i gledamo kako da držimo niske cene energenata“, naglasio je Vučić.

Ukazao je da nije pitanje da li će da prežive te firme, jer neće bankrotirati, ali nemaju biznis slučaj za nastavak poslovanja, što je opasnost po radna mesta.

Vučić je istakao da zbog toga gleda kako da se sačuva niska stopa nezaposlenosti koju ima i odgovarajuće mere.

S tim u vezi je pomenuo razmatranje povezivanja sa mađarskom elektromrežom, ali i uvoz struje kada Mađari završe nuklearnu elektranu PAKS 2 u kojem bi mogli imati i deo naših akcija, da budemo delimični vlasnici, kao što bi i oni mogli biti u našim kompanijama.

Preneo je da je sa Kinezima dogovoren uvoz dva miliona tona indonežanskog uglja, s čim se već kreće, ali Dunav zbog niskog vodostaja pravi probleme.

„Uz mnogo problema uspećemo sve da rešimo. Predstoji svakako jesen i zima sa mnogo problema, pre svega finansijskih i videćemo koje druge. Važno da radimo i borimo se, a imamo i mnogo političkih problema oko KiM“, ukazao je predsednik.

„Hranu svi hoće da kupe, moramo da vidimo šta kako sačuvati“

Upozorio je da će biti nestašica hrane. Preneo je da je jedna afrička zemlja uputila upit za otkup namirnica iz Srbije u vrednosti od 600 miliona dolara, a jedna druga u vrednosti od 400 miliona dolara.

„Hranu svi hoće da kupe, moramo da vidimo šta kako sačuvati“, naglasio je Vučić.

Rekao je da kada se pokušaju da zamrznu cene kako ne bi bile visoke, trgovci i deo finalnih proizvođača, prerađivača se dogovara kako manje da isporučuje pa imate nestašice.

Kada budu odmrznute cene, biće svega, ali, upozorava, to neće trajati doveka, jer neće biti dovoljno hrane, čak ni u Evropi.

„To izaziva preveliku nervozu svuda. Očekujte promene u mnogim državama, uskoro u Italiji, pa će biti na mnogo drugih mesta. Narod teško trpi posledice rata u Ukrajini, a sada više nije samo tamo rat, već postoje sukobi i između Jermenije i Azerbejdžana, Kirgizije i Tadžikistana, a tenzije između Turske i Grčke su velike, a ni kod nas na Zapadnom Balkanu nisu male“, ukazao je on.

Stvari se, kaže, komplikuju i biće komplikovani i na sednici Saveta EU, na kojoj će se raspravljati o uspostavljanju maksimalne cene gasa za Ruse.

„Ako donesu takvu odluku u EU, onda Rusi mogu da donesu odluku da isključe gas za Evropu, te ga onda više neće biti i svi će se smrzavati. Cena struje sa današnjih 400 evra po megavat-satu skočiće višestruko“, objasnio je Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar