Vučić: Ne prihvatamo ni nezavisnost ni članstvo Kosova u UN, ukoliko bude poskupljenja gasa i struje biće razumno, mladima po 5.000 dinara

Predsednik Srbije je naveo da imamo značajne rezerve nafte i dizela.

Ukazao je da su obezbeđene zalihe dizela od 287.000 tona i dodao kako je u cevima nafte i u preradi za dobijanje dizela još oko 220.000 tona, što je dovoljno za 75 dana u slučaju prekida dotoka nafte, kao i zalihe benzina za 59 dana.

„Radimo na popuni još 54.000 tona dizela, 7.000 tona benzina i 21.000 tona dizela za našu vojsku, što je suma od 160 miliona evra da bismo u potpunosti obezbedili sigurnost snabdevanja naftom i naftnim detirivatima za zimske mesece“, objasnio je Vučić.

Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snadbevač 

Ukazao je da Srbija ima samo jedan naftovod, koji ide preko Hrvatske, a da se baš Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač.

„Poslednji događaji pokazali su da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač. I mi smo razumeli poruku“, rekao je Vučić.

Kako kaže, snabdevaćemo se na različite načine naftom u ovom periodu i dodaje da ćemo kupovati iračku naftu koja je 20 odsto skuplja, a koju ćemo naftovodom Janaf da dovodimo do naše zemlje.

Ukazao je da mi nemamo spojen naftovod ka Mađarskoj što bi nam, kako kaže, sada mnogo značilo.  

„Moramo da krenemo u diverzifikaciju izvora nafte. Brzo ćemo krenuti da radimo naftovod kako bi se priključili na naftnu mrežu naših mađarskih prijatelja. Krenućemo i u brze razgovore sa našim drugim partnerima u regionu“, rekao je predsednik.

Preneo je da je potrebno između 18 i 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske.

Naša ideja je da, dodaje on, gradimo i naftovod prema Severnoj Makedoniji i luki Drač.

„Razgovaraćemo o tome sa našim partnerima iz Otvorenog Balkana“, rekao je Vučić.

Ukazao je da Srbija radi na novim skladištima nafte dodajući da postoje dve ponude, od kojih je jedna britanskog „Vitola“ za 400.000 do 500.000 tona, a druga konzorcijuma naših naftaša za 200.000 tona.

Vučić je tokom obraćanja javnosti rekao da „Vitol“ traži posebne uslove za arbitraže, a da konzorcijum naših naftaša nudi da izgradi skladište od 200.000 tona.

„Donećemo odluku koja je ponuda bolja. Samo da znate da smo 2021. godine preradili 3,6 miliona nafte u rafineriji u Pančevu, a 2012. smo prerađivali 2,1. Gotovo dvostruko više“, rekao je predsednik.

Poručio je i da ćemo u narednih šest godina uložiti 12 milijardi u infrastrukturu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar