Vučić nastavio konsultacije o mandataru nove vlade

Delegacija SVM – Ištvan Pastor, Balint Pastor i Elvira Kovač – prva je bila na razgovorima s predsednikom Aleksandrom Vučićem, drugog dana konsultacija o mandataru.

Pastor je posle sastanka rekao da je sa predsednikom Vučićem dogovoreno da ta partija bude deo vladajuće većine u Skupštini, kao i da bude u Vladi.

Naveo je da SVM neće tražiti da ima ministre, već će se zadovoljiti mestima državnih sekretara. 

„Površno i kratko smo razogarali o budućoj vladi, u kojoj želimo da preuzmemo deo odgovornosti kao što smo činili i ranije – sa učešćem u radu ministarstava sa državnim sekretarima“, kazao je Pastor.

On je izrazio očekivanje da se razgovori nastave po konstituisanju skupštne, o detaljima u vezi sa vladom.

„Očekujem da definišemo koalicioni sporazum koji ćemo potpisati, a koji je i do sada bio vrsta putokoza o političkom delovanju, zakonodavnoj delatnosti i obavljanju različitih dužnosti“, rekao je Pastor. 

Milica Đurđević Stamenkovski: Zavetnici neće u Vladu 

Nakon sastanka sa predstavnicima SVM-a, Vučić je razgovarao sa delegacijom Zavetnika.

Srpska stranka „Zavetnici“ će ostati državotvorna opozicija spremna da pruži podršku odbrani državnih i nacionalnih interesa i neće biti deo Vlade, izjavila je predsednica te partije Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je nakon razgovora predstavnika te partije sa Vučićem rekla da se pod odbranom državnih i nacionalnih interesa podrazumeva pre svega očuvanje vojne neutralnosti, ustavnog poretka, „Kosova u sastavu Srbije i porodičnih vrednosti, ali i da se zajednočkim snagama odupremo spoljnopolitičkim pritiscima“.

Objasnila je da „Zavetnici“ neće biti deo Vlade, jer dosadašnja politička praksa, kadrovska selekcija i programski postulati koje je primenjivala vladajuća koalicija „nisu kompatibilni“ sa stavovima „Zavetnika“.

Đurđević Stamenkovski je navela da su Vučiću predali memorandum sa programskim postulatima „Zavetnika“ i naglasila da će ta partija tražiti da se Skupština Srbije izjasni o svim sporazumima koji su do sada potpisani sa Prištinom, naročito o sporazumu o energetici koje je potpisan „pod velom tajne“.

Dodala je da će poslanička grupa „Zavetnici“ inicirati usvajanje rezolicije kojom bi se Srbija obavezala da nijednoj međunarodno priznatoj državi neće uvesti sankcije, čime će biti sačuvane politička stabilnost i vojna neutralnost, i biće pružen otpor svima koji pritiscima od Srbije pokušavaju da iznude rešenja koja bi bila štetna po našu ekonomiju i energetiku. 

Usledio je sastanak sa predstavnicima koalicije „Patriotski blok“, koju čine Dveri i POKS koji predvodi Žika Gojković.

SVM će u parlamentu imati šest poslanika. Zavetnici će u narednom skupštinskom sazivu imati 10 poslanika, koliko će imati i lista „Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“.

Juče, prvog dana konsultacija, Vučić je razgovarao sa predstavnicima manjinskih lista Koalicije Albanaca doline, „Zajedno za Vojvodinu“ i „Muftijin amanet“, dok se pozivu na razgovor nije odazvala SDA Sandžaka.

Vučić je na Instagramu najavio da će rezultate i utiske sa konsultacija objaviti po okončanju razgovora sa svima koji će poslanike imati u novom sazivu Skupštine Srbije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar