Vučić nakon razgovora u vili „Mir“: Dao sam sve od sebe da zaštitim Srbiju; Lajčak: Za nas osnivanje ZSO ključno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa međunarodnim izaslanicima da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji su imali.

„Otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić.

Dodao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju „ukoliko se ne bismo usaglasili sa današnjim planom“.

„Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Miroslav Lajčak, dakle od predstavnika SAD, Francuske, Nemačke i Italije da pomognu svima nama u prevazilažnju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je, ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina i to je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je napomenuo da će u narednim danima i nedeljama da obavi konsultacije sa članovima Vlade i parlamenta i svih značajnih društvenih grupa.

„Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, po jednoj važnoj stvari, jer naravno ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javan“, naveo je Vučić.

Istakao je da se poslednje pitanje u razgovoru ticalo vladavine prava.

„Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili i koje su značajne na evropskom putu Srbije. Ja sam izrazio nadu da ćemo čuti njihove glasove, jer smo godinama slušali kako su neophodne promene u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari, a mi smo upravo to obavili i zato očekujemo da ćemo imati dalju podršku u evropskom putu Srbije“, rekao je Vučić.

Poručio je da „pred nama nisu laki dani“ i da je „mnogo teških odluka“.

„Ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora i jedino što mogu da kažem, to je da sam zaista dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću još barem neko vreme nastaviti da činim“, naveo je Vučić na kraju svog obraćanja medijima.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar