Vučić na večeri sa šeikom Bin Zajedom o saradnji, investicijama i geopolitičkoj situaciji

Aleksandru Vučiću je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, posle čega je usledila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed.

Večera je trajala tri sata, a kako RTS saznaje, dvojica lidera su razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi i nemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenutku na međunarodnom planu, javlja izveštač RTS-a.

Kako saznajemo, šefovi država razgovarali su i o novim investicijama. UAE već godinama su jedan od najvećih investitora u mnogim zapadnim zemljama. U Ameriku su uložili gotovo 1.600 milijardi dolara, u Veliku Britaniju 120 milijardi dolara, a u Srbiji imaju brojne investicije i projekte.

O svemu tome biće reči i tokom sutrašnjeg dela dana, kada će Vučić imati i zvanične razgovore sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, koga inače mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu u ovom trenutku.

Planiran je plenarni sastanak dve zemlje i potpisivanje devet sporazuma. Najvažniji je sporazum o strateškom partnerstvu vlada dveju zemalja, kao i drugi ugovori o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima.

Najvažnija tema u trenutku globalne krize je energetika, s obzirom na to da su UAE sedma zemlja u svetu po naftnim rezervama. Govoriće se i o vojnoj saradnji – imajući u vidu da su UAE u vrhu zemalja u svetu u koje Srbija izvozi naoružanje i vojnu opremu.

Inače, Vučiću je ovo prva zvanična poseta Abu Dabiju u novom mandatu, gde boravi na poziv šeika Muhameda bin Zajeda, koji je nakon smrti polubrata šeika Kalife u maju došao na čelo Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao treći predsednik te bogate zalivske države od 10 miliona stanovnika.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar