Vučić na radnoj večeri u Briselu, fokus na Ukrajini

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je u pitanju tradicionalna večera, koju jednom godišnje organizuje šef diplomatije EU, dok diplomatski izvori Tanjuga u Briselu preciziraju da će fokus biti na ratu u Ukrajini, odnosno na posledicama „ruske agresije“, kako na regionalnu bezbednost, tako i na evropsku ekonomiju.

Prema nezvaničnim najavama, biće reči i o usklađivanju politika zemalja Zapadnog Balkana sa odgovorom EU na „najveću bezbednosnu krizu na evropskom kontinentu posle Drugog svetskog rata“, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Organizatori sastanka želeće da pošalju poruku da, uprkos svim problemima sa kojima se Evropa suočava i ratu u Ukrajini, Zapadni Balkan nije zaboravljen, kao i proces pristupanja EU.

Predsednik Vučić će imati bilateralne susrete sa Boreljom i Oliverom Varheljijem, komesarom za proširenje, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike. 

Dolazak na večeru u Briselu, pored predsednika Srbije, potvrdili su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijeri Albanije i Severene Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kao i predsedavajući Savetu ministara BiH Zoran Tegeltija.

Privremene institucije u Prištini predstavljaće ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Tradicuju organizovanja večera sa liderima sa Zapadnog Balkna pokrenula je nekadašnja šefica dipomatije EU Federika Mogerini kao načini da se ohrabri i poboljša saradnja unutar regiona i regiona sa EU.

Planirano je da se na kraju večere lideri Zapadnog Balkna obrate medijima u Briselu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar