Vučić: Iz Prištine najavili da će sutra podneti zahtev za prijem u Savet Evrope

Predsednik Vučić izjavio je, pred neformalnu večeru koju za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje šef diplomatije EU Žozep Borelj, da ne očekuje jednostavne razgovore zbog pitanja koja su iskrsla.

Međutim, ističe da je Srbija donela odluku za ubrzanje puta u EU i da veruje da će ona biti uzajamna.

„Očekujemo do kraja meseca važnu posetu Srbiji i da ćemo imati konkretnije i bolje rezultate u toj saradnji“, naveo je Vučić.

Na pitanje da li je tačno da će Priština podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i kako će Srbija reagovati, rekao je da je to pitanje teško za nas.

„Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji regiona, a naravno i Srbije“, naglasio je Vučić.

Ukazao je da će sutra ili prekosutra održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, ali da će prvo sačekati da vidi da li će Priština uraditi to što je najavila u vezi sa podnošenjem zahteva za Savet Evrope sutra.

„Ako to urade onda je jasno ne postoje Briselski, Vašingtonski sporazum, ni Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Ukidaju u potpunosti međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog prava to podržati. Mi ćemo imati odgovor i snažno ćemo znati štititi svoju zemlju“, istakao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjave da zemlje koje nisu podržale sankcije neće moći da prisustvuju sastancima EU, rekao da su oni moćni i jaki, a mi slabi i oni mogu da rade šta žele.

„Mi ćemo u skladu sa svojim interesima donositi odluke“, zaključio je Vučić.

Vučić je prethodno u Briselu na odvojenim sastancima razgovarao sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem i sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar