Vučić: Iskren i korektan razgovor sa Lajčakom i Eskobarom

Eskobar za RTS: Legitimna zabrinutost ljudi na barikadama, ali treba da ih uklone

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar kaže za RTS da SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su protiv, kako kaže, militarizacije problema, već se zalažu za dijalog.

Navodi i da barikade treba da se uklone, ali mirnim putem od strane onih koji su ih i postavili, kao i da treba saslušati razloge za njihovu zabrinutost, koja je, ističe, „legitimna, a u nekim slučajevima i opravdana“.

Ponovio je da se Vašington zalaže za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da traže način da se ta stavka Briselskog sporazuma i sprovede.

Dačić sa Eskobarom: Streteško opredeljenje Srbije da unapređuje saradnju sa SAD

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi, da su sagovornici razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Dačić je preneo svoju zabrinutost zbog činjenice da devet godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma nije došlo do implementacije obaveza koje je Priština preuzela, naročito u pogledu formiranja Zajednice srpskih opština.

Gabrijel Eskobar je izrazio razumevanje za stavove Republike Srbije i obećao da će američka strana uložiti dodatne napore u okviru podrške za iznalaženje rešenja aktuelne situacije.

Dačić je istakao da je strateško opredeljenje Republike Srbije unapređenje saradnje sa SAD, u oblastima od obostranog značaja, u cilju ostvarivanja stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. 

Sagovornici su izrazili obostrani interes za nastavak pozitivne dinamike razvoja ukupnih bilateralnih odnosa i dodatnog intenziviranja političkog dijaloga, odnosno organizovanja uzajamnih poseta zvaničnika naše dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Opširnije Kraće

Brnabić sa Eskobarom: Trajna opredeljenost Srbije za mir i stabilnost

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom.

Tema sastanka bila je trenutna situacija na Kosovu i Metohiji, sa akcentom na položaj Srba na severu Kosova i Metohije i sve jednostrane poteze koje povlače privremeni organi u Prištini.

Kako je Brnabić istakla, hapšenje pripadnika srpske nacionalnosti bez ikakvih dokaza ili optužbi, predstavlja kršenje svih civilizacijskih normi, osnovnih postulata vladavine prava i, u krajnjoj liniji, još jedno u nizu kršenja potpisanih sporazuma čiji je garant Evropska Unija.

Premijerka je istakla potpunu spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom. Ono što je, prema njenim rečima, ključno za nastavak dijaloga i rad na potencijalnim budućim dogovorima, jeste implementacija već potpisanih sporazuma i njihova primena na terenu.

Brnabićeva je rekla da tu u prvom redu misli na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da se približavamo desetogodišnjici potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ona još nije formirana.

Predsednica Vlade takođe je podvukla trajnu opredeljenost Republike Srbije za mir i stabilnost u čitavom regionu i ponovila da bi implementacija i poštovanje već postignutih sporazuma u mnogome doprinelo brzoj stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji.

Opširnije Kraće

Lajčak: Tražimo političko rešenje koje bi omogućilo uklanjanje barikada

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak napisao je na Tviteru da je sa predsednikom Srbije razgovarao situaciji na KiM.

„Imali smo otvorenu i iskrenu diskusiju o političkom rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada. On shvata ozbiljnost situacije“, napisao je Lajčak.

Vučić: Iskren i korektan razgovor sa Lajčakom i Eskobarom

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je kao iskren i korektan sastanak u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

„Iskren i korektan razgovor sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom“, napisao je Vučić na Instagram profilu „budućnostsrbijeav“, uz fotografiju sa sastanka.

Sastanak Vučića, Eskobara i Lajčaka

Posle bilateralnog sastanka sa Miroslavom Lajčakom, usledila je trilaterala predsednika Aleksandra Vučića, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara i Lajčaka.

Posle sastanka, kako je saopštilo Predsedništvo, medijima će biti prosleđeno saopštenje. 

Your browser does not support the video tag.

Vučić sa Lajčakom

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Your browser does not support the video tag.

Trilateralnom sastanku prethodio je sastanak predsednika Vučića sa Miroslavom Lajčakom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

I prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se sa Gabrijelom Eskobarom. Taj sastanak planiran je za 16 časova.

Eskobar i Lajčak u Beograd dolaze iz Prištine gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je, nakon sastanka u Prištini, da je najbolji način da se barikade na severu Kosova i Metohije uklone političkim dogovorima a ne buldožerima.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naveo je da je Kurtiju jasno izrazio očekivanje da radi na implementaciji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Do poseta dolazi usled povećanih tenzija na Kosovu i Metohiji nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića zbog čega su Srbi na severu KiM, kao znak protesta, podigli barikade.

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali sa objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

V. K., radnik na brani Gazivode, rekao je da su uperili puške u njega, ispitivali ga, iscepali zastavu, a onda ga oterali.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će Vlada Srbije u četvrtak doneti odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

Vučić je, u obraćanju javnosti, najavio i da će Priština 15. decembra u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar