Vučić i Šolc u Solunu gosti Micotakisa

Večeri u Solunu prisustvovao je i nemački kancelar Olaf Šolc koji je danas bio u prvoj zvaničnoj posetu Beogradu i Prištini. 

Na radnoj večeri bili su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, kao i predsednik Saveta Evrope Šarl Mišel.

Predsednik Vučić je fotografije susreta objavio na Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“.

„Dan pun obaveza i važnih susreta završavamo u Solunu, na radnoj večeri koju je organizovao dragi prijatelj Kirjakos Micotakis“, poručio je Vučić.

„U manje formalnoj atmosferi, razmotrili smo mnogo važnih tema, ali i razgovarali o prilikama koje se otvaraju kada je u pitanju naš region i koje možemo da iskoristimo zajedničkim snagama na dobrobit svih naših građana“, dodao je predsednik Srbije.

Gosti Micotakisa su lideri balkanskih zemalja – Crne Gore, Albanije i BiH, Milo Đukanović, Edi Rama i Šefik Džaferović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, a tu je i slovenački predsednik Borut Pahor.

Na večeri su i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednica Moldavije Maja Sandu, zamenik šefa turske diplomatije Faruh Kajmakči i generalna sekretarka Saveta ze regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Samit u Solunu organizovan je u sklopu odlazećeg grčkog predsedavanja. 

„Sada je krajnji cilj Zapadnog Balkana jedno tržište, dok su Zeleni program za Zapadni Balkan i Strategija Jugoistočna Evropa 2030 glavne osnove za održivi rast regiona“, piše u izveštaju Saveta za regionalnu saradnju koji je usvojen na sastanku ministara spoljnih poslova i samitu lidera Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Solunu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar