Vučić i Novakova: Odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou, sledi period pun izazova

Predsednica Katalin Novak zahvalila je predsedniku Vučiću na pozivu, a pogotovo na doprinosu što je dao sve od sebe da odnosi Srbije i Mađarske budu na nivu na kojem su sada.

Rekla je da su razgovarali i o poteškoćama koje postoje u regionu i svetu, najpre o ratu u Ukrajini, kao i posledicama sankcija. 

„Koliko procenjujemo ovaj rat se neće skoro završiti, i zato se mi uvek zalažemo za mir i da se razgovara kako bi se postigao sporazum, jer rat ima nesagledive posledice ne samo na  građane Ukrajine nego i za ostale u Evropi“, rekla je Novakova.

Predstoji nam, kaže, period pun iazozova na koje treba da se pripremimo i da odgovorimo.

Prema njenim rečima, problem je i talas migracija i zhvalni smo Srbiji na svemu što čini da smanji pritisak migranata na granice.

Predsednica Mađarske je rekla da je s Vučićem razgovarala o evrointegracijama Srbije, navodeći da se njena zelja zalaže za to da Srbija bude primljena u članstvo EU. 

„Evropskoj uniji je potrebna Srbija i svaki put ćemo podržati odluke o što njenom skorijem priključku“, rekla je Novakova.

Novakova je najavila da će osnovati Mrežu predsednika država koji se zalažu za osnaživanje porodice i pozvala kao prvog predsednika  Vučića da se pridruži toj inicijativi.

„Kao prvog predsednika, molim predsednika Vučića da se pridruži tom forumu, jer je on i kao predsednik dokazao koliko su mu važna demografska pitanja i koliko se zalaže za porodicu“, istakla je Novakova.

Kaže da je i Mađarska imala slične demografske probleme kao i Srbija, jer se nije rađalo dovoljno dece i da Vlada Mađarske od 2010. vodi veoma intenzivnu demografsku politiku.  

„Spremni smo da vam prenesemo šta je uspešno u našoj politici“, poručila je predsednica Mađarske.

„Nadam se da ćemo iduće godine na petom demografskom samitu u Budimpešti, takođe, imati prilike da se sretnemo sa predsednikom Vučićem i saslušamo ga o ovoj temi i da ćemo na odgovarajući način i na odgovarajućem nivou ponuditi odgovore kako ćemo da obezbedimo budućnost Evrope i naših zemalja ako nema dece. Džaba nam dobre odluke i uspešna saradnja ako ne budemo imali svoju budućnost“, rekla je predsednica Novak.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar