Vučić i Brnabić sa privrednom delegacijom SAD

Predsednik Vučić je naveo da je, prvi put posle 20 godina, u Srbiju stigla privredna delegacija Sjedinjenih Američkih Država.

„Razgovarali smo o jačanju saradnje i o novim partnerstvima, jer je Srbija pokazala ne samo da je pouzdan partner velikih korporacija koje godinama uspešno posluju u našoj zemlji, već i stabilna ekonomija koja predstavlja odličnu investicionu i poslovnu destinaciju. Dobro nam došli, dragi prijatelji!“, naveo je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

Predsednik Vučić istakao je da je poseta privredne delegacije SAD, prve posle 20 godina, od velikog značaja za našu zemlju ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

Vučić je danas sa predstavnicima nekih od najvećih američkih globalnih korporacija razgovarao o daljem jačanju i razvoju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija, saopštila je pres služba predsednika.

On je istakao da su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom.

„Srbija je u novim tehnologijama na vreme uvidela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta“, poručio je Vučić.

On je dodao da je posebno zahvalan Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara u Ministarstvu trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, koji je kao čovek sa izuzetnim poslovnim iskustvom prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju sa ogromnim potencijalima za saradnju od obostranog interesa.

„Mnoge američke kompanije koje već dugo i uspešno posluju u Srbiji i zapošljavaju 30.000 naših ljudi, predstavljaju izuzetan pokazatelj stabilnosti naše ekonomije i poslovnog okruženja koje smo uspeli da kreiramo ozbiljnim i sistemskim pristupom na svim nivoima“, naglasio je Vučić.

Dodao je da je samo u prvih osam meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla 854,6 miliona dolara, što predstavlja povećanje od čak 45,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2 odsto što daje dodatni optimizam kada je u pitanju jačanje ekonomskog partnerstva sa Sjedinjenim Državama, dodao je Vučić.

Posebno je naglasio da poslovanje svetski poznatih korporativnih imena u Srbiji kao što su Cisco, Dell, IBM, Oracle, ali i drugih kompanija sa globalnom reputacijom, predstavlja čvrstu i ozbiljnu poslovnu preporuku za našu zemlju, a o uspehu dosadašnje saradnje svedoči i činjenica da u trgovini uslugama, Sjedinjenim Državama pripada mesto jednog od najvažnijih partnera Srbije, budući da iz godine u godinu u ovoj oblasti beležimo stalan i jak rast.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišćeni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

Sastanku je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar