Vučić: Gledamo da povećanje cena struje i gasa ne bude više od 10 posto;  Tri puta sam pokušao da odem u Jasenovac

Izveštaj Nikoline Rakić

Your browser does not support the video tag.

Ubrzaćemo projektne radove na izgradnji muzeja u Donjoj Gradini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da predstoji mnogo investiranja sa Republikom Srpskom u očuvanju naše tradicije i kulture.

„Sad znamo koliko je potrebno da u Donjoj Gradini podignemo ne samo hram našim mučenicima, nego najmoderniji muzej. Ubrzaćemo projektne radove da bismo mogli da učimo decu i unuke šta je to što nikada ne sme da se ponovi“, rekao je Vučić.

Opširnije Kraće

„Nema ništa preče za mene od odavanja pošte žrtvama u Jasenovcu“

Vučić je pročitao spisak hrvatskih zvaničnika koji su posetili Srbiju i to im nije bilo zabranjeno.

„Ja sam rekao koji god datum da mi daju, ja ću da odem, meni nema ništa preče od odavanja pošte žrtvama,“ istakao je Vučić.

Napomenuo je odgovarajući na pitanja da je pokušao da ode u Jasenovac u tišini, ali da nikada nije bilo vreme.

„Molim one da mi ne zamere što sam hteo da idem u Jasenovac, a ne u Rovinj. Ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od svakog mora i od Jadranskog mora i od svakog“, kaže.

Naglasio je da je službeno hteo da dogovori posetu Jasenovcu, ali nije hteo da prihvati da opet nije vreme.

 

Opširnije Kraće

„Mene zanima moja zemlja i moj narod“

Na pitanje da li je neko iz Hrvatske kontaktirao sa njim posle zabrane posete Jasenovcu, Vučić je rekao da je razgovarao samo sa Miloradom Pupovcem.

„Mene zanima moja zemlja i moj narod, razgovarao sam samo sa Pupovcem, kad vam ovako neko nešto uradi, ne znam šta bih vam rekao. Ja da se nekom dodvoravam neću dok sam živ“, rekao je Vučić.

To nije, kaže, pitanje pomirenja, to je pitanje poštovanja žrtava.

Opširnije Kraće

Za desetak dana znaće se više o mandataru

Mandatar za sastav nove biće ili sa liste SNS-a, ili eventualno sa liste nekog od koalicionih partnera, sa kojima bi trebalo da se napravi dogovor za 10-15 dana, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je posle konsultacija sa predstavnicimja izbornih lista možda smanjio broj kandidata za mesto premijera, Vučić je rekao da to sada nije mnogo drugačije od onoga što se već znalo o tome ko može da formira novu vladu.

„Za desetak dana znaćemo nešto više, i u zavisnosti od toga biće predložen i novi mandatar“, rekao je Vučić.

Opširnije Kraće

„Nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac“

Vučić je rekao da što se nas tiče mi hoćemo da imamo civilizovanu komunikaciju sa Hrvatskom „Nemam problem sa tim što me nečiji mediji ne podnose“, kaže Vučić.

„Da biste znali kako da se ponašate u budućnosti, morate da znate i šta se desilo u prošlosti. Biće promene i u obrazovnom sistemu“, kaže.

Vučić je rekao da kad god je išao u BiH uvek je obavestio sve o njegovom dolasku. Ističe da je tako i sada, pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac i nikada neće doći vreme.

Opširnije Kraće

„Naš greh se svodi na to što sam želeo da uđem u zemlju EU i položim cvet“

Predsednik Vučić je govorio o zabrani da poseti Jasenovac. „Naš greh se svodi na to da sam želeo da uđem u zemlju EU i položim cvet“, rekao je Vučić. 

On je rekao da ne želi da ide u Hrvatsku na more, jer je, kako kaže, najmanje zainteresovan za more.

„Ja neću na more, ja hoću u Jasenovac. Mene zanima Jasenovac“, rekao je Vučić.

Naveo je da Boris Tadić nije bio u Jasenovcu, on je bio u Gradini.

„Sudbina Jasenovca je jeziva u svakom smislu. Ne samo zbog monstruoznosti, taj logor nikada nije oslobođen. Mnogo se čudnih stvari dešavalo u Jasenovcu“, rekao je Vučić.

„More i Jasenovac je neukusno da se mešaju, meni nije stalo do mora, stalo mi je samo do Jasenovca“, rekao je Vučić. 

Opširnije Kraće

Vučić o Jasenovcu

Vučić je govorio i o zabrani da poseti Jasenovac.

„Informaciju o mom neodlasku prvo je objavio Jutarnji list. Mi smo hteli u tišini da predamo notu. Krenuli su zato u napad sumanutim argumentima, Vučić će da dođe da položi cveće i položi sveće“, napomenuo je Vučić.

Oni su rekli da želim da banem i dođem u tajnu posetu, rekao je Vučić i pokazao naslovne strane novina koje su pisale o zabrani njegove posete.

Pojasnio je povodom optužbi da je hteo posetom da provocira pre godišnjice „Oluje“ da se još 2. septembra 2021. obratio Plenkoviću da poseti Jasenovac i dobio odgovor da posetu odloži, zatim je 1. marta ponovio zahtev da poseti Jasenovac 5. marta.

„Nakon dva dana dobili smo odgovor da poseta nije dobrodošla. Odložili smo posetu, niko nije saznao, to je bio početak kampanje za izbore i nismo hteli da idemo da neko misli da pravimo kampanju“, istakao je.

Napomenuo je da se onda po treći put obratio Pupovcu i rekli da ćemo poći i doći u Jasenovac, i da će poći jedna kamera, a obavestiće javnost kada se događaj završi.

Kaže, sramota je da nijedan srpski predsednik nikada nije bio u Jasenovcu.

 

Opširnije Kraće

Gledamo da povećanje struje i gasa ne bude više od 10 posto

Predsednik Vučić je rekao da će gledati da se ne ide na povećanje cena struje i gasa više od 10 posto i najavio da će se nastaviti sa investicijama koje su započete.

Opširnije Kraće

Skladištimo gas u Mađarskoj, o uglju razgovaramo sa kineskim prijateljima

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija preduzima mnogo mera kako bi se održao energetski sistem tokom jeseni i zime.

Prema njegovim rečima, u svakom trenutku možemo da ostanemo bez gasa i struje, ali da je Srbija već počela da skladišti gas u Mađarskoj, koji može da povlačimo.  

„Imamo u Banatskom dvoru sada rezerve za gotovo 50 dana. Uz ono što utiskujemo u Mađarskoj omogućiće nam da imamo 11 miliona kubika dnevno“, rekao je Vučić. 

Naveo je da se „Gasprom“ danas pozvao na „višu silu“ u snabdevanju jedne zemlje i da u svakom trenutku može bilo ko pozove na „višu silu“ i da ostanemo bez gasa i struje. 

„Razmatrali smo više opcija, Evropska unija je smanjila temperaturu grejanja na 19 stepeni, a mi smo se dogovorili da ne smanjujemo. Imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi“, rekao je Vučić.

Kada je reč o uglju, Vučić da kaže da smo do sada nabavili svega 110.000 tona, uvezli direktno, a što je jedan dan potrošnje zimi.

„Sada to ide malo ubrzano i očekujemo dodatnu podršku i naših kineskih partnera i verujem da ćemo uspeti od njih uvezemo dva miliona tona da uvezemo. Nećemo da trošimo 100.000 tona da uvezemo, nego poneka dodatna količina od 10.000 do 20.000 tona. Nama onda milion tona može da traje i tri meseca“, istakao je Vučić.

„Borimo se za sve što možemo, razgovaramo sa NIS-om za naftu da bismo imali bezbedniju jesen i zimu.

On je podsetio da je država na tri nedelje zabranila izvoz dizela i benzina da bi se omogućile normalne cene za prodavce, da bi mogli da uvoze gorivo.

To radimo kako ne bi došlo do nestašica i tu su stvari pod kontrolom, poručio je Vučić.

Rekao je da se sa poljoprivrednicima razgovara da im se pomogne tako što će im se omogućiti do kraja septembra ili početka oktobra slobodan izvoz žitarica i još nekim merama.

Dodao je da zabrinjva suša koja će osvatiti posledice po kukuruz, ali manje nego prošle godine.

Opširnije Kraće

Zadovoljan sam razgovorima sa strankama koje sam imao

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je obavio konsultacije sa 11 stranaka. Najpre je razgovarao sa manjinskim strankama.

„Razgovarali smo zatim i sa Zavetnicima i Dverima koji su izneli svoje zahteve i po pitanju KiM i po pitanju Prajda i po nekim drugim pitanjima. Neke stavove smo prihvatili, neke ne“, napomenuo je Vučić.

Dodao je da je partija Marinike Tepić izrazila želju da ostanu u opoziciji. Razgovarao je i sa poslanicima DSS, a POKS je rekao šta je imao o ključnim temama koje su vitalne za Srbiju.

„Razgovarali smo sa listom oko SPS-a. Ocenili smo našu saradnju kao uspešnu“, istakao je

Vučić je napomenuo da ga je najveća stranka obavestila da ima većinu od 130 do 160 poslanika.

„Ja sam im rekao da, kada budu sigurni kolika je ta većina, da me obaveste da mogu da im poverim mandat, mada mandatar ne mora da bude iz te stranke“, rekao je Vučić.

„Suštinski ja sam zadovoljan razgovorima, većina je razumela težinu situacije sa kojom se suočavamo, ne našom krivicom. Ne znači da smo se u svemu saglasili“, rekao je Vučić.

Opširnije Kraće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare, upoznao je javnost sa zabranom odlaska u Jasenovac,  razgovorima o Vladi i ostalim najaktuelnijim temama.

 

Vučić je rekao da je zadovoljan razgovorima koje je obavio sa predstavnicima izbornih lista, u okviru konsultacija o mandataru nove vlade, dodajući da mu se čini da je većina političkih stranaka razumela težinu situacije sa kojim se suočavamo.

„Važno je da smo razgovore obavili, iako oni ne znače da smo se u svemu saglasili i da po mnogiim pitanjima mislimo isto ili slično, ali smo mogli da razgovaramo, što je dobro za sprsku demokratiju“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti. 

Rekao je da će mandatar za sastav nove biti ili sa liste SNS-a, ili eventualno sa liste nekog od koalicionih partnera, sa kojima bi trebalo da se napravi dogovor za 10-15 dana. 

Govoreći o energetskoj situaciji, predsednik je istakao da kada bude došlo do povećanja cene struje i gasa, da ono neće iznositi za stanovništvo više od 10 odsto.

„Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo“, rekao je Vučić.

Predsednik je upoznao javnost i sa zabranom odlaska u Jasenovac.

Naveo je da se informacija o tome da mu je zabranjen odlazak u Jasenovac prvo pojavila u hrvatskim medijima juče ujutru, dok iz Srbije nije bilo reakcije jer je naša zemlja želela da protestnu notu hrvatskom ambasadoru uputi u tišini. 

Vučić je rekao da što se nas tiče mi hoćemo da imamo civilizovanu komunikaciju sa Hrvatskom. „Nemam problem sa tim što me nečiji mediji ne podnose“, kaže Vučić.

„Da biste znali kako da se ponašate u budućnosti, morate da znate i šta se desilo u prošlosti. Biće promene i u obrazovnom sistemu“, rekao je Vučić. 

Ocenio je i da je sramota da 81 godinu od kada je osnovan jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Evropi, nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu.

„Rekao sam da želim da odem za vreme mandata da pokažem poštovanje prema žrtvama i pokažem da nećemo zaborvaiti srpske žrtve i jevrejske i romske i svih drugih koji su tu na monstrouzan način ubijani“, rekao je Vučić. 

Predsednik je, na pitanje novinara da li ima saznanja koje su preneli grčki mediji da su Grci uložili protest i Srbiji zbog toga što nisu imali saznanja o tovara u aviona koji se srušio na severu Grčke, rekao da nema nikakva saznanja o tome, ali da ne zna zbog čega bi to uradili pošto je Srbija ispoštovala sve procedure i da je sve čisto kao suza. 

Predsednik Vučić završio je konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka

Vučić je juče trebalo da privatno poseti Jasenovac, međutim, to mu nisu dozvolile hrvatske vlasti.

Ta vest naišla je na brojne reakcije. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar