Vučić: EU najveći investitor; Mišel: Moramo da zasučemo rukave i ubrzamo evrointegracije Srbije

Na pitanje novinara da pojasni izjavu o stvaranju geopolitičke zajednice, Mišel je rekao da ima dve poruke.

„Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan – to bi bio prioritet – da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili ukoštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo“, naglasio je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je naveo da usled konflikta u Ukrajini „nikad nismo bili pred ovakvim geopolitičkim izazovima“.

„Naš cilj je da razgovaramo kako bismo izgradili platformu za lidere, kako bi odlučili, možda na sastancima dva puta godišnje, i da odredimo agendu u budućnosti. Za sve koji žele da se priključe EU, ja mislim da će to njima pomoći“, rekao je Šarl Mišel i dodao da je potrebno pronaći snažniju zajedničku ambiciju u cilju bezbednosti, prosperiteta i stabilnosti.

Vučić je, govoreći o evropskoj geopolitičkoj zajednici, rekao da je danas konkretnije razgovarao sa Mišelom, ali i da je ranije o tome bilo reči i sa Makronom.

„Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo“.

Dodao je da veruje da će se, posle razgovora sa Vladom, Srbija tome sa zadovoljstvom prikloniti.

„Dakle, ovo što je pokrenuo predsednik Mišel trebalo bi značajno da nam pomogne i videćemo na tom samitu 23. juna kada se sastanemo. Meni je važna Srbija“, rekao je Vučić.

Prokomentarisao je i da smo mi odavno pokazali da želimo da budemo EU, ali takođe su i oni izjavili da treba da dođe do normalizacije odnosa sa Prištinom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar