Vučić: Devet puta smo menjali govor, vodili smo računa o svakoj reči

Aleksandar Vučić je, u intervjuu Tanjugu, rekao da su devet puta menjali govor, vodili računa o svakoj reči, kao i da veruje da će biti interesantan govor.

„Možda ću za nijansu oštrije štititi našu poziciju. Da budem iskren, nemamo previše izbora. Hendikep je što ću govoriti dirketno iza ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Čitava zapadna hemisfera je na njegovoj strani. Svaka reč koja bi se razlikovala od njega ne može i neće naići na odobrenje naših zapadnih partnera. Ali mi ne možemo i nećemo da se odričemo svoje politike i stavova, ponajmanje svoje zemlje“, poručio je Vučić.

Zamolio je građane da pogledaju njegov govor večeras i vide da li su njegov tim i on napravili dobar govor, ističući da je vođeno računa o svakoj reči, poslovici, citatu.

„Možda će oni koji dublje ulaze u suštinu politike razumeti šta ćemo smo sve govoriti. Mnogo važnije od ocene nečijeg govora je situacija u kojoj se danas nalazimo“, istakao je predsednik.

Vučić je podsetio da je već najavio da predstoji najteža situacija i da tada dolazi do potpune histerije.

„Vozovi iz svih stanica su krenuli – iz Berlina, Londona, Vašingtona, niko više svoju mašineriju neće da zaustavlja. Kada se slonovi tuku, na nama malima je da se sakrijemo. Ali neće dozvoliti da budemo nevidljivi. Neće trpeti slobodarske, pravične stavove Srbije. Baš ih briga, kao i 1999. kada su nas bombardovali“, naglasio je Vučić.

Istakao je da niko ništa neće pitati osim što će naređivati da radimo isto što i oni.

„Za nas je važno da ukažemo na potrebu očuvanja mira, što neće biti lako. Kurti nas optužuje za mnogo toga. Naš tim doneo je odluku da su svi siti naših međusobnih optužbi“, dodao je Vučić.

U ekonomiji, kaže, cena nafte je skočila, i očekuje da će narednih dana kada bude dolazilo do eskalacije situacije biti sve teže.

„Ostalo je još šest meseci i 10 dana do kraja perioda koji sam označio da je ključni. Ogromne su promene. Neke zemlje će izaći lako iz krize, neke neće moći da je podnesu, propadaće i gubiće ekonomski suverenitet. Ostaje mnogo toga da radimo, da se izborimo, budemo vešti i snalažljivi“, poručio je Vučić.

„Svi se pozivaju na međunarodno pravo kada njima odgovara“

Predsednik Vučić, koji će se obratiti posle ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kaže da je takav redosled svakako hendikep, ali i da će nesumnjivo zbog toga biti usmerena veća pažnja i na njegov govor, nego što bi inače bila.

„Ali, moglo se i danas ovde videti, niko nema strpljenja ni za koga i ni za šta, samo da njihova strana pobedi. Neće da slušaju i baš ih briga i za 1999. godinu, što je nama bolna rana, ni za 2008. godinu“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je američki predsednik Džo Bajden ranije danas rekao da su Rusi besramno izvršili agresiju na suverenu teritoriju Ukrajine, što bi, kaže, uzeo u obzir sa svom zbiljom, da nije bilo više nego besramnog napada na Srbiju 1999. godine.

Srbija je, naglasio je Vučić, napadnuta, a da sama nije napala nijednu suverenu državu, nije ušla na teritoriju nijedne druge zemlje.

„Kako da objasnite svoje emocije? Međunarodno pravo mora da važi jednako za sve. Suština je u tome, a to je blesava sitnica kojom se male zemlje bore za poštovanje prava. A, svi se pozivaju na međunarodno pravo kada im odgovara, inače se pozivaju na silu“, rekao je Vučić.

Ukazao je da postoje „high power“, „soft power“ i „smart power“, a da ova „smart power“ znači pretnju mogućnošću da upotrebite „high power“, što, kaže, Srbija ne može da upotrebi.

„Nemamo ni novca za ‘soft power’, samo da ne budemo na meti najtežih mera. Veoma je težak period pred Srbijom, politički i ekonomski“, rekao je Vučić.

Dodao je da je avio-karta za let Beograd–Moskva, kojih ima šest u sedam dana, na crnom tržištu dostigla cenu od čak 9.000 evra i zbog mobilizacije u Rusiji i zbog drugih stvari.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar