Vučić danas sa Stoltenbergom o bezbednosti na KiM i boljoj komunikaciji sa NATO-om

Aleksandar Vučić počinje dvodnevnu posetu Briselu, gde će se danas, u sedištu NATO-a, sastati sa Jensom Stoltenbergom.

Sastanak počinje u 15.00, a u 15.30 planirana je konferencija za novinare predsednika Srbije i generalnog sekretara NATO-a.

Uoči sastanka, Vučić je rekao da očekuje da će se razgovarati o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno na severu KiM, kao i o uspostavljanju bolje komunikacije i saradnje sa NATO-om, čija je misija povećala svoje prisustvo na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Očekuje se da će biti reči o tenzijama između Beograda i Prištine podignutih zbog odluke privremenih prištinskih institucija o ličnim kartama i registarskim tablicama.

Dijalog na najvišem nivou posle više od godinu dana

U Briselu će sutra biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.

Vučić će razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i sa Aljbinom Kurtijem.

Predsednik je istakao da u Brisel dolazi, pre svega, kako bi se očuvali mir i stabilnost i kako bi se poštovale međunarodne pravne norme – od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma.

Odnosno, formiranje Zajednice srpskih opština je glavna tema za Beograd, s obzirom na to da ni posle više od devet godina Priština nije ispunila tu obavezu.

Za prištinsku stranu ne postoji nijedna druga tema osim uzajamnog priznanja Beograda i Prištine.

EU poručuje da ne želi da nameće rešenja, već da se spuste tenzije i da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN, šefica UNMIK-a Karolin Ziade, pozvala je, uoči sastanka u Briselu, sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar