Vučić danas sa Lajčakom, zatim trilateralni sastanak s Eskobarom

Kako je najavljeno, sastanak Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka planiran je u 12.45 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nakon tog sastanka planiran je i trilateralni susret predsednika Vučića sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Posle sastanka, kako je saopštilo Predsedništvo, medijima će biti prosleđeno saopštenje.

I prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastaće se sa Gabrijelom Eskobarom. Taj sastanak planiran je za 16 časova.

Eskobar i Lajčak u Beograd dolaze iz Prištine gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je, nakon sastanka u Prištini, da je najbolji način da se barikade na severu Kosova i Metohije uklone političkim dogovorima a ne buldožerima.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar naveo je da je Kurtiju jasno izrazio očekivanje da radi na implementaciji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Do poseta dolazi usled povećanih tenzija na Kosovu i Metohiji nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića zbog čega su Srbi na severu KiM, kao znak protesta, podigli barikade.

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli isterali sa objekta i poskidali i isekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

V. K., radnik na brani Gazivode, rekao je da su uperili puške u njega, ispitivali ga, iscepali zastavu, a onda ga oterali.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će Vlada Srbije u četvrtak doneti odluku o slanju zahteva Kforu da se obezbedi prisustvo srpskih snaga na severu KiM.

Vučić je, u obraćanju javnosti, najavio i da će Priština 15. decembra u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar