Vučević za Radio Beograd: Srbija treba da istraje na zahtevu da se deo naših snaga vrati na KiM

U intervjuu za emisiju „U središtu pažnje“ Prvog programa Radio Beograda Miloš Vučević ocenjuje da je ovo težak period za Srbiju i da smo, kao država i narod, izloženi velikim pritiscima.

Smatra da smo na korak od toga da Priština krene u konačni obračun sa Srbima, ali i veruje da će KFOR ispuniti svoju misiju i obezbediti mir i sigurnost. Naglašava i da Srbija ima razrađene planove za svaki mogući scenario i da neće dozvoliti novu „Oluju“.

Najavljuje da će Vlada, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sutra raspravljati o zahtevu koji će biti upućen KFOR-u, a u kojem se traži povratak dela naših vojnika i policajaca na Kosmet.

 

Uprkos porukama koje stižu iz zapadnih zemalja, Srbija bi trebalo da istraje na zahtevu da se u južnu pokrajinu vrati deo naših policajaca i vojnika. To pravo proističe iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koju niko nije stavio van snage.

Oni koji smatraju da za tim nema potrebe, poništavaju Rezoluciju i stavljaju sebe iznad Saveta bezbednosti, kaže ministar Vučević. Dodaje, ipak, da nije iznenađen takvim reakcijama iako je, kaže, očekivao malo više strpljenja s njihove strane.

Na pitanje kako komentariše izjavu specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je Amerika snažan garant kosovske bezbednosti kroz učešće u KFOR-u, Vučević odgovara da Srbija od KFOR-a očekuje da iste, ako ne i jače garancije za mir i bezbednost, pruži i srpskoj zajednici na Kosmetu.

 

Da li se KFOR-u može verovati kada kaže da neće dozvoliti nasilje pitanje je bez odogovora, ali, kako kaže ministar, nemamo drugog sagovornika na tu temu.

Od njih očekujemo da deluju u skladu sa svojim mandatom, da osiguraju mir i bezbednost i da se ne bave političkim pitanjima i statusom naše južne pokrajine, kaže Vučević. Ističe da Srbija ostaje posvećena političkom dogovoru, dijalogu i miru, ali i da ima razrađene planove za svaki mogući scenario. Novu „Oluju“ , kaže, nećemo dozvoliti, a Srbe sa Kosmeta poziva da izbegnu svaki sukob sa KFOR-om i EULEKS-om.

„Rat u Ukrajini uticao na proces opremanja naše vojske“

 

Ministar kaže da je, uz političke i bezbednosne posledice, rat u Ukrajini uticao i na proces opremanja naše vojske. Dogovorene , čak i plaćene porudžbine iz Rusije i Kine su na čekanju i za sada se ne nazire mogućnost realizacije tih ugovora. Ispada, kako ocenjuje, da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji ustvari pogodile nas.

Problem postoji i sa transportom naoružanja iz Kine, a kada tražimo da sklopimo ugovore o nabavci sa zapadnim zemljama, nema odgovora ili slede uslovljavanja, kaže ministar.

Zadovoljan je budžetom koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dobili za narednu godinu, a koji iznosi 160 milijardi dinara, odnosno 2 odsto BDP-a. Ističe da je važno što će pripadnicima Vojske Srbije od januara plate porasti za 25 odsto, a povećanje od 12,5 odsto dobiće i zaposleni u Ministarstvu odbrane koji nisu direktno uključeni u funkcionisanje vojske. U budžetu su predviđena i sredstva za opremanje vojske i ulaganja u namensku industriju.

Kada je u pitanju rasprava o eventualnom vraćanju obaveze služenja vojnog roka koja se često pokreće u javnosti, ministar kaže da je to ozbiljno pitanje koje zahteva stručnu analizu i procenu.

Novac potreban za sprovođenje takve odluke je važna stavka, ali, kako kaže, nije presudan.

Važno je, dodaje, da svi znaju da priča o vraćanju obaveze služenja vojnog roka nikako ne znači da se Srbija sprema za rat. Nama su ljudi koji bi prošli tu vrstu obuke potrebni i za reagovanje u vanrednim situacijama, a svedoci smo da u tim trenucima svi traže pomoć vojske i policije.

Vučević zaključuje da odluka još nije doneta, ali da se o vraćanju obaveznog vojnog roka mora razmišljati. Lično smatra da bi to bilo korisno i ističe da ga je vojni rok koji je služio u Gnjilanu značajno oblikovao, i kao čoveka i kao muškarca.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar