Vučević sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a: Očekujemo da Kfor deluje nepristrasno

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku, Havijerom Kolominom Pirizom, u okviru njegove posete Srbiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Vučević je ukazao da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO-om, s tim da Srbija nema ambicije da postane članica te alijanse.

Rekao je da jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja posebno doprinose brojni susreti predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, redovna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom Kfora, kao i zajedničke aktivnosti i saradnja Vojske Srbije i Kfora na terenu.

U pogledu stanja bezbednosti u regionu, Vučević je preneo sagovorniku da ukupna situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Srbije.

Prema njegovim rečima, aktuelnu krizu izazvao je izostanak primene Briselskog sporazuma od strane Prištine, koja jedinu obavezu koju ima – formiranje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

Ministar je rekao da je naša strana posvećena mirnom rešavanju svih pitanja, tako da od političkog dela NATO-a očekuje da zadrži svoju poziciju neutralnosti prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a od Kfora da deluje nepristrasno, u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom SB 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, odnosno da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva.

Kolomina: Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednu politiku Havijer Kolomina potvrdio je da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

Ocenio je da je Srbija veoma cenjen partner i rekao da NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije kada je u pitanju bezbednost Zapadnog Balkana.

Istakao je da je prisustvo Kfora od ključnog značaja za garantovanje bezbednosti širom Kosova, te da je Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar