Vučević s mađarskim ministrom odbrane: Bilateralni odnosi na istorijskom nivou

Posle svečanog dočeka ispred stroja Garde Vojske Srbije, usledili su tet-a-tet razgovori dvojice ministara i sastanak delegacija.

Miloš Vučević je naglasio je da su odnosi dveju zemalja na istorijskom vrhu „pre svega zahvaljujući fenomenalnim odnosima premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“.

„Zajednički je zadatak da i u narednom periodu to ne samo čuvamo, nego pokušamo da unapredimo i na polju nadležnosti naša dva ministarstva. Razgovarali smo i o vojno-vojnoj, vojnoekonomskoj, vojnotehnološkoj, vojnonaučnoj saradnji, o svim aspektima kojima se bave ministarstva odbrane. Verujem da je pred nama novo poglavlje u saradnji odbrane između Mađarske i Srbije, rekao je Vučević.

Poručio je da je Srbija zahvalna na angažmanu mađarskih oružanih snaga na prostoru Kosova i Metohije, odnosno na vrlo korektnom i profesionalnom odnosu u izvršavanju njihovih zadataka, suštine njihove misije kao pripadnika KFOR-a, ali i na fer i ljudskom odnosu prema srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji.

„Bar sam za Mađarsku i Srbiju siguran da imamo interes da čuvamo mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana“, rekao je ministar odbrane Srbije. 

Delegaciji iz Mađarske preneti su i još jednom podvučeni stavove Srbije po pitanju Kosova i Metohije, zabrinutost za jednostrane akte administracije u Prištini. 

Bobrovničski: Srbija ključni akter na Zapadnom Balkanu

Šalaj Bobrovničski je rekao da je prvi put posetio Beograd u zvaničnom svojstvu i da su se saglasili da obe zemlje trpe veliki pritiske, nažalost, u ovim izazovnim vremenima i to sa dve strane.

„Za nas je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja i mi smo kroz vekove i kroz celokupnu istoriju, pa i sada, poklanjali veliku pažnju ovom regionu i smatramo da je Srbija ključni akter u tom području“, naglasio je ministar Šalaj Bobrovničski. 

Prema njegovim rečima, sa političke tačke gledišta, Mađarska podržava pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, jer bi to doprinelo boljoj stabilnosti u regionu i služilo interesima Srbije. 

„S vojne strane, mi smo, takođe, prisutni u ovom regionu time što dajemo podršku, odnosno, doprinos najvećoj misiji NATO snaga na terenu, a to je misija KFOR, istakao je ministar odbrane Mađarske. 

Rekao je i da je razgovarano i o pitanju koje za obe zemlje izaziva veoma veliku zabrinutost, a to je rat u našem istočnom susedstvu. 

„Zainteresovani smo, kao male i zemlje srednje veličine koje najviše pate u ovakvim situacijama, da se započnu mirovni pregovori što je pre moguće i podržavamo da se taj proces što pre desi kako bi se došlo do kraja ovog rata. Međutim, saglasili smo se da u ovakvoj atmosferi u vremenu koje dolazi moramo da nastavimo da sarađujemo jer će za nas to vreme izazvati zabrinutost na različitim nivoima i u pogledu bezbednosti i u ekonomskim pitanjima“, naglasio je ministar Šalaj Bobrovničski. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar