Владика Стефан: Живимо сваки дан као да је Васкрс

Владика Стефан, наводећи какав је значај данашњег празника, каже да је васкрсење Христово наш живот, да верујемо у живот вечни, као и да верујемо у васкрсење Христово и његово вазнесење.

“Ми сада када долазимо у храм ми долазимо по свој живот вечни“, додаје владика Стефан.

Објашњава да васкршња јаја симболизују живот.

“Као што разбијено јаје, када те окове са себе плод разбије из њега излази живот и креће и рађа се ново биће. То је симболика, тако да и само васкршње јаје симболизује увек васкрсење, живот, вечност“, наводи владика Стефан.

Указује да је јаје основна намирница коју свако себи може да приушти и можемо лако да га дарујемо свакоме.

“Фарбамо их у црвену боју зато што је црвена боја божанска, подсећа нас на Христову крв, на све оне жртве које су у историји човечанства биле, али после васкрсења све те жртве су добиле смисао и оне више нису ни важне – важна је само вера у живот вечни“, наглашава владика Стефан.

Има и поруку за вернике. “Порука за Васкрс је да сваки дан живимо као да је Васкрс“, наводи владика Стефан.

“Да верујемо у живот вечни, да верујемо да је време јако важно за нас, јер из њега се рађа вечност и да не тугујемо и жудимо за разноразним стварима које нам често нису ни потребне, да у суштини схватимо да је живот један овде на земљи, да га треба правилно живети, смирено, једноставно и да не треба ишчекивати нешто да ће нам бити некада боље – сада нам је добро, само ако верујемо у породицу, верујемо једни у друге, верујемо ближњима, верујемо у заједницу“, поручује владика Стефан.

Наводи да су породица, заједница и црква најважније.

“Зато вас позивамо да долазите у храмове, поготову на Васкрс. Биће јако инспирисани после Васкршње, веселе и радосне службе, да у свој живот унесу радост, а када имају радост онда све остало ће доћи на своје“, додао је владика Стефан.

На питање јесмо ли у изазовним временима успели да очувамо дух православља, владика Стефан каже да мисли да јесмо.

“Наш народ је православни народ и наш народ је народ кога други народи посматрају – то није наша самоубеђеност. Ми осећамо да Европа жуди враћању хришћанским вредностима и да сигурно ће то из дана у дан бити боље. Ја верујем у будућност. Европа је сада у рату и великим искушењима, али ја верујем да ће после тога доћи васкрсење“, наглашава владика Стефан.

После седмонедељног поста очекује се причешће, а владика Стефан истиче да је причешће сједињење са Господом.

“То је нешто што је најважније за сваког верујућег човека. Верујући људи то јако добро знају, а људи који мање познају било би добро да се информишу код својих свештеника и да схвате да онај који се причешћује Христос каже да је он са њим и да има живот вечни“, додаје владика Стефан.

Наводи да без причешћа сви празници губе смисао, јер се онда своде само на традиционалне радње које имају позитиван карактер, али нису оно у шта верујемо.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar