Vladeta Janković kandidat za gradonačelnika Beograda

„Veliko nam je zadovoljstvo da obavestimo javnost da je profesor Vladeta Janković prihvatio da bude zajednički kandidat udružene opozicije za gradonačelnika Beograda“, navodi se u zajedničkom saopštenju Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta Slobodna Srbija, Pokreta za preokret, Sindikata Sloga i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.

Kako se dodaje, predstavljanje zajedničkog fronta opozicije i nestranačkih ličnosti na predstojećim izborima održaće se u sredu, 2. februara, u Beogradu.

Vladeta Janković rođen je 1940. u Beogradu. Diplomirao je opštu književnost na Filološkom fakultetu, gde je magistrirao, a potom i doktorirao 1975. godine.

Na istoj katedri prošao je put od asistenta pripravnika do redovnog profesora i upravnika Odseka.

Godinama je sarađivao sa Televizijom Beograd kao autor kulturno-istorijskih programa za omladinu („Dvogled“ sa Draganom Babićem i sedam ciklusa serije „Mitovi i legende“).

U politiku je ušao početkom 1990. godine, a jedan je od osnivača i dugogodišnji potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Bio je poslanik u republičkom i dva saziva saveznog parlamenta, a jedno vreme posle petooktobarskih promena predsednik parlamentarnog odbora za međunarodne odnose.

Od 2001. do 2004. godine obavljao je dužnost ambasadora SRJ, a zatim SCG, u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je od 2008. do 2012. bio ambasador Srbije u Vatikanu.

Oženjen je i otac dvoje dece.

Govori engleski, ruski, francuski i grčki, a služi se latinskim i starogrčkim jezikom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar