Vlada usvojila Zaključak za pooštravanje kaznene politike

U inicijativi je predložena kazna zatvora za krivično delo silovanja od pet do dvadeset godina, sa mogućnošću izricanja i doživotne kazna zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično delo nasilje u porodici.

Ministarstvo pravde će u narednom periodu raditi na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, u skladu sa predloženom inicijativom.

Za potrebe izrade ovog nacrta biće obrazovana i radna grupa, sastavljena od predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, nakon čega će uslediti javna rasprava u kojoj će biti omogućeno učešće zainteresovane javnosti, stručnih institucija i pojedinaca.

Pooštravanjem kaznene politike država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a pre svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih dela.

Takođe, pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična dela silovanja i nasilja u porodici značajno bi ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da bez straha prijave počinioce, uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti.

Pooštravanje kaznene politike u odnosu na ova krivična dela nesumnjivo bi uticalo i preventivno na potencijalne učinioce.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar