Vlada usvojila uredbu o podršci proizvođačima brašna, otvaraju se granični prelazi „Ponikve“ i „Bačka Palanka“

Članovi Vlade usvojili su na današnjoj sednici Uredbu o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji. Uredba predstavlja važnu meru za prilagođavanje poslodavaca novim uslovima poslovanja na međunarodnom konkuretnom tržištu u periodu značajne inflacije, navodi se u saopštenju.

Uredba će omogućiti podsticaje domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja, kako bi zarade koje isplaćuju stranim državljanima ili domaćim povratnicima, kao i licima obrazovanim u inostranstvu, bile konkurentne zaradama inostranih poslodavaca.

Uredba će obezbediti razvoj Srbije kao relevantnog učesnika na međunarodnom tržištu, kroz podršku konkurentnosti domaćih poslodavaca, a istovremeno će uticati na poboljšanje demografske slike u Srbiji.

Vlada je donela i Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna i za te namene opredelila 160.000.000 dinara.

Podrška će se odnosi na proizvođače registrovane za obavljanje delatnosti mlinarstva na dan 15. novembra 2021. godine, a koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma (uključujući i pet kilograma) tipa „T-400 glatko“ i „T -500“. Na taj način biće održan dosadašnji obim proizvodnje brašna i sprečen potencijalni poremećaj na tržištu koji bi mogao da dovede do nestašice.

Članovi Vlade izmenili su Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se, u cilju olakšanog izvoza te vrste proizvoda, sada uvodi kvantitativno ograničenje izvoza na tromesečnom nivou, umesto na mesečnom, kako je do sada bilo predviđeno. Ova mera doneta je u cilju sprečavanja nestašice tih proizvoda, ističe se u saopštenju.

Na sednici je doneta odluka o otvaranju sezonskog graničnog prelaza za međunarodni vazdušni saobraćaj putnika „Ponikve“ u periodu od 1. aprila do 31. oktobra ove godine u cilju pojednostavljenja procedura za realizaciju međunarodnih letova.

Kako je u ovom periodu povećan broj turističkih manifestacija, otvaranjem ovog graničnog prelaza značajno bi se povećao i broj međunarodnih letova, što bi predstavljalo značajnu ulogu u privlačenju i održavanju ekonomskih aktivnosti u regionu Zapadne Srbije, pa samim tim i povećanje nivoa zaposlenosti i razvoj investicija.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka o otvaranju stalnog graničnog prelaza za međunarodni vodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama „Bačka Palanka“, čime će biti omogućeno efikasnije sprovođenje graničnih procedura domaćih i stranih brodova na tom graničnom prelazu na reci Dunav.

Takođe, stvoriće se uslovi za obavljanje granične kontrole svih plovila na ulasku u Srbiju koja dolaze iz pravca Mađarske i Hrvatske, kao i svih plovila na izlasku iz naše zemlje.

Pored toga, brodovi će se kraće zadržavati prilikom granične kontrole, biće smanjeni nepotrebni troškovi, a sa druge strane poboljšani uslovi za rad službenika u toj oblasti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar