Vlada usvojila uredbu o ograničenju cene gasa u slučaju poremećaja na tržištu

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o potrebi obrazovanja radnih grupa za praćenje stanja na privrednom i finansijskom tržištu i stabilnog, kontinuiranog snabdevanja hranom i energentima, saopšteno je iz Vlade.

Usvojena je i Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. 

„Usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbeđivanja sigurnor snabdevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta, vlada je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa“, navodi se u saopštenju.

Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom.

„Zato je bilo neophodno energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine. Takođe, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine. Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca“, pojašnjava se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sednici imenovala Miroslava Tomaševića za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije.

Usvojena još dva zaključka

Članovi vlade su usvojili i Zaključak o saglasnosti da se pokrene postupak za prijavljivanje Republike Srbije za članstvo u Evropskom društvenom istraživanju Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura.

„Razlozi za članstvo Srbije u ovom konzorcijumu su brojni, a među njima su i to što će Evropsko društveno istraživanje proširiti druge nacionalne izvore u društveno-političkom razvoju, a visokokvalitetna metodologija ranije korišćena prilikom primene ESS y Srbiji u prethodnim rundama biće usavršena i promovisana kao primer najbolje prakse za ispitivanja javnog mnjenja, uz druge brojne pogodnosti od značaja za oblast društvenih istraživanja“, saopštila je Vlada.

Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini, kako bi se korisnicima što pre omogućilo da ostvare pravo na podsticaje, u cilju efikasnije realizacije dodeljenih subvencija, odnosno usklađivanje sa dinamikom isplate podsticaja.

Članovi vlade doneli su Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Angole o međusobnom ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, što je značajni korak u pravcu stvaranja što povoljnijih uslova za dalje unapređenje političkih odnosa i bilateralne saradnje.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Share on facebook
Podelite na Facebook
Share on twitter
Podelite na Twitter
Share on linkedin
Podelite na Linkdin
Share on pinterest
Podelite na Pinterest
Share on whatsapp
Podelite na WhatsApp
Share on email
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar