Vlada usvojila strategije za razvoj civilnog društva i socijalno uključivanje Roma

Strategijom za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine, obezbeđuje se pravni i insitucionalni okvir neophodan organizacijama civilnog društva kako bi delovale nezavisno i nesmetano i bile podstaknute za veće učešće u reformskim procesima, navodi se u saopštenju.

Cilj Strategije je da se obezbedi veće uključivanje civilnog sektora u proces donošenja odluka na svim nivoima, unapredi transparentno finansiranje i održivost civilnog sektora, kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da je cilj te strategije da se poveća učešće organizacija civilnog društva u socio-ekonomskom razvoju i delovanje u skladu sa načelima održivog razvoja, kao i da obezbedi veće učešće tih organizacija u procesu evropskih integracija.

U saopštenju se navodi da je Vlada „prepoznala važnost usvajanja Strategije s obzirom na to da je razvoj civilnog društva neophodan za političku stabilnost i ekonomsku i socijalnu koheziju u svim modernim demokratskim društvima“.

Predviđeno je obrazovanje Saveta za razvoj i saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije, koji će biti zadužen za praćenje sprovođenja Strategije i načina izveštavanja o postignutim rezultatima.

Savet će činiti jednak broj predstavnika državnog i civilnog sektora, a o rezultatima sprovođenja obaveštavaće Vladu, kaže se u saopštenju.

Usvojena je i Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Strategija se zasniva na međunarodnim aktima i nacionalnom propisima koji se odnose na oblasti obuhvaćene ovim dokumentom kao što su: pravda i zaštita ljudskih i manjinskih prava, uključivanje i jednakost Romkinja i Roma u društvo, jednakost i nediskriminacija, obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravlje, socijalna zaštita i građanski status.

Opšti cilj Strategije je unapređenje kvaliteta života Romkinja i Roma u Srbiji, uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, eliminisanje diskriminacije i anticiganizma kao oblika rasizma i postizanje veće socijalne uključenosti u svim segmentima društva.

Strategija obuhvata ciljeve koji se odnose na unapređenje participacije Romkinja i Roma u svim društvenim procesima, obezbeđivanjem pune uključenosti u predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Obuhvata i povećan pristup kvalitetnom i održivom zapošljavanju, kao i kvalitetnim zdravstvenim uslugama, poboljšanje uslova stanovanja i jednak pristup Roma i Romkinja pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti, zaključuje se u saopštenju kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar